h

Roos van Gelderen: “Geen mens op straat”

16 januari 2011

Roos van Gelderen: “Geen mens op straat”

Wethouder Roos van GelderenSP-wethouder Roos van Gelderen heeft een stand van zaken gegeven over de ontwikkelingen bij De Zaak, dagbesteding voor dak- en thuislozen. Leiden besloot eerder tot bezuinigingen op De Zaak, mits er geen gat zou ontstaan in de hulpverlening. “Uitgangspunt is en blijft: geen mens op straat,” aldus Van Gelderen. Sinds het besluit van de gemeenteraad van Leiden om minder geld uit te geven aan De Zaak, is er al heel wat gebeurd. Volgens Roos van Gelderen is er een constructieve en nauwe samenwerking ontstaan tussen de Brijderstichting en De Binnenvest. Zij gaan gezamenlijk de dagopvang en de -besteding verzorgen.

Er moet beter ingespeeld worden op de vraag en behoeften van dak- en thuislozen. “Op basis waar de groep behoefte aan heeft gaan we te werk,” zei Van Gelderen, “We moeten vooral praktisch kijken.” Momenteel zitten alle dak- en thuislozen en de verschillende activiteiten of behandelingen in één pand, Nieuwe Energie. Dat uitgangspunt wordt mogelijk verlaten, mede omdat alle betrokkenen, zoals politie en hulpverleners, vanaf het begin dat geen goed idee vonden.

Ook voor de SP-fractie was dat altijd een groot kritiekpunt. Raadslid Eva de Bakker: “Mensen die proberen hun leven op te pakken en uit het wereldje te stappen worden bij de ingang al aangesproken door drugsdealers. Zij worden telkens met hun verleden gecontronteerd, wat het moeilijk maakt om een stap vooruit te zetten. De SP is dus blij dat er breder gekeken wordt dan alleen Nieuwe Energie.”

Volgens Van Gelderen is het nog te vroeg om te zeggen hoe en waar er wat gaat gebeuren. Er zijn namelijk oude afspraken met woningbouwcorporatie Portaal. Er is een contract tot 2015, dat maakt het lastig. “Er blijft wel een plek waar mensen warm en veilig opgevangen worden. Een plek voor ontmoeting voor de groep.”

Zie ook: Niet bezuinigen op de veegploeg en dagbesteding, wel op de zaak

Meer informatie bij raadslid Eva de Bakker, email Eva de Bakker, of telnr 06-14040592.

U bent hier