h

De Bakker: “Alternatieven zorgveiling moeten gelijkwaardig behandeld worden”

31 maart 2011

De Bakker: “Alternatieven zorgveiling moeten gelijkwaardig behandeld worden”

Tot vorig jaar werden mensen die hulp nodig hadden in het huishouden ‘geveild’ en kregen te veel mensen de goedkoopste hulp in plaats van de hulp van hun voorkeur. Deze week heeft SP-wethouder Roos van Gelderen haar plannen gepresenteerd voor verbeteringen van deze hulp. Vier verschillende modellen worden voorgesteld, waar de gemeenteraad over moet kiezen. “Het is zonde dat het college om financiële redenen voor een verbeterde zorgveiling kiest,” zegt Eva de Bakker. “Dan is er nog steeds een veilingsysteem van mensen en dat hebben we niet zo afgesproken in het beleidsakkoord. De inzet van de SP blijft dan ook om de zorgveiling af te schaffen.”

De Bakker: “Bij twee van die voorstellen van het college is er nog steeds sprake van een zorgveiling, en die zijn dan ook het goedkoopst. Voor het convenantmodel en het catalogusmodel ontbreekt een financiële dekking. Maar dat hadden we niet afgesproken: volgens het beleidsakkoord er moet een serieus voorstel gedaan worden om de zorgveiling af te schaffen. Daarom moet het college aangeven hoe zij de alternatieven voor de zorgveiling gaan betalen.”

Het college kiest zelf om financiële redenen voor een flink verbeterde zorgveiling (optie 2, zie dit nieuwsbericht). Voor de SP is dat niet genoeg: het college moet aangeven waar zij het geld voor het duurdere convenant- en catalogusmodel vandaan gaan halen. Vandaag heeft SP-raadslid Eva de Bakker dat aan het college gevraagd. De behandeling van de alternatieven in de raadscommissie Onderwijs en Samenleving is waarschijnlijk op 14 april.

Een uitgebreide toelichting op de vier voorstellen van SP-wethouder Roos van Gelderen
Meer informatie bij Eva de Bakker: edebakker@sp.nl

U bent hier