h

Nieuw model voor Hulp bij het Huishouden

28 april 2011

Nieuw model voor Hulp bij het Huishouden

Vorige maand presenteerde SP-wethouder Van Gelderen vier verschillende modellen voor Hulp bij het Huishouden. De SP-fractie heeft naar aanleiding daarvan erop aangedrongen om tot een andere voorkeur te komen. “De zorgveiling zoals die was, mag niet meer terug komen,” stelde raadslid Eva de Bakker. “Het college moet met een beter model komen.” Wethouder Roos van Gelderen heeft inmiddels een nieuw vijfde model, het Leidse Model, aan de gemeenteraad voorgelegd. “Misschien kunnen we het beter het Rijnlands Model noemen, ”zegt De Bakker, “de regiogemeenten kunnen er namelijk ook hun voordeel mee doen.”

Tot 2010 werd het Dynamisch Selectie Model (DSM, zorgveiling) gebruikt bij het toewijzen van hulp bij het huishouden. In 2011 heeft wethouder Van Gelderen al sterke verbeteringen doorgevoerd. Zo wordt er minder geconcurreerd op de prijs, maar meer op de kwaliteit. Bovendien is zo'n 40% van de mensen die hulp bij het huishouden nodig heeft uitgezonderd van de zorgveiling. Het gaat dan om mensen van 85 jaar en ouder en mensen die in de B-categorie vallen (zwaardere hulp).

Voor 2012 kan er een geheel nieuw model, het Leidse of Rijnlands Model komen. Dat zal bestaan uit twee delen:

  • de gemeente gaat over tot het invoeren van het Convenantmodel. Daarmee krijgen bestaande cliënten 100% keuzevrijheid voor een zorgaanbieder. Zie ook dit artikel
  • alleen mensen die voor het eerst Hulp bij het Huishouden nodig hebben (uitgezonderd de bovengenoemde 40%) krijgen hun hulp via het Dynamisch Selectie Model. Dit model zal in 2012 nog verder verbeterd worden. Na een jaar kunnen mensen aangeven of zij bij hun vertrouwde hulp willen blijven of niet.

De verdere verbeteringen voor 2012 van DSM bestaan uit het nóg zwaarder laten wegen van de eigen voorkeur van cliënten voor een zorgaanbieder, het nóg minder concurreren op de prijs, het aangaan van langere contracten met aanbieders en het zwaarder laten wegen van de continuïteit van de vaste hulp. Dat laatste punt heeft veel voordelen voor de cliënten. Sommige zorgaanbieders zijn beter in staat om minder vaak van hulp te veranderen vor hun cliënten. Dat wordt in de verbeteringen verder gestimuleerd. “Cliënten willen vooral bekende gezichten zien van mensen die hulp komen bieden. Het is goed dat de wethouder aan deze wens op verschillende manieren tegemoet komt. De zorgveiling zoals die bestond, is echt van de baan,” stelt De Bakker.

Met het nieuwe model wordt recht gedaan aan alle negatieve consequenties van de verschillende modellen. “Eigenlijk krijgen we op deze manier in Leiden het Convenantmodel zonder wachttijden,”zegt De Bakker, “De reden waarom alleen voor nieuwe cliënten het verbeterde DSM geldt, is om wachttijden te voorkomen. Vroeger waren er namelijk wachttijden in Leiden en we moeten voorkomen dat mensen op hulp moeten wachten.”

De WMO-adviesraad heeft inmiddels positief gereageerd op het Leidse of Rijnlands Model. Het nieuwe model zal besproken worden op 12 mei in de commissie Onderwijs en Samenleving. De uiteindelijke besluitvorming in de gemeenteraad zal plaatsvinden op 19 mei.

Meer informatie: Eva de Bakker: edebakker@sp.nl

U bent hier