h

Dankzij inzet SP krijgt concierge Merenwijkschool gewoon betaald

4 november 2011

Dankzij inzet SP krijgt concierge Merenwijkschool gewoon betaald

De nieuwe betaalde concierge van de Merenwijkschool.Sinds juni 2010 werkte Gert Polane als vrijwillige conciërge bij de openbare basisschool Merenwijk. Tegelijkertijd kreeg hij een uitkering – een onhoudbare situatie gezien de bijbehorende sollicitatieplicht. En conciërges moeten gewoon betaald krijgen, vindt SP-raadslid Louk Rademaker: “Conciërgewerk is ontzettend belangrijk, daar moet ook financiële waardering voor zijn”. Daarom kwam de SP in april dit jaar in actie voor een een vaste aanstelling van Polane. In eerste instantie wees het College de verzoeken van de SP af, maar na herhaaldelijk aandringen en samenwerking met het schoolbestuur is deze week Gert Polane begonnen als betaalde conciërge bij de Merenwijkschool. “Maandag werd ik ontvangen met bloemen door alle leraren. Ik word hier heel erg gewaardeerd. Ik ben al die tijd als vrijwilliger gebleven omdat ik ook graag hier mijn baan van zou willen maken. Dat is mede dankzij de SP gelukt, dan het is toch niet voor niets geweest,” aldus Gert Polane.

In Leiden zijn alle conciërges op basisscholen in dienst via de WSW. Deze wet is bedoeld voor mensen met een arbeidsbeperking, die met een WSW-baan alsnog kunnen bijdragen aan de maatschappij. Het VVD-CDA-PVV kabinet Rutte wil echter meer dan 60 duizend van zulke banen wegbezuinigen. Het waren deze bezuinigingen die het lastig maakten om Gert Polane een fatsoenlijk salaris te bieden. SP-raadslid Louk Rademaker: “Zolang dit rechtse kabinet nog aanblijft worden de conciërges op de scholen van uw kinderen aangepakt. Het is toch van de gekke dat basisscholen uiteindelijk moeten opdraaien voor de bankencrisis?”

Uiteindelijk is het de DZB (de organisatie die in Leiden de WSW-plekken organiseert) gelukt om het benodigde salaris bijeen te schrapen. Bas van Drooge, directeur van de DZB: “Door natuurlijk verloop van de WSW-plekken kunnen we nu weer wat extra mensen aannemen.” De hamvraag is dan uiteraard: wat doet een conciërge dan zo al? Gert legt het uit: “Klussen, telefoontjes opnemen. Zorgen voor koffie, zorgen dat de omgeving van de school er goed uit zien, boodschappen en bestellingen: kort gezegd doe ik alles wat niet met het onderwijs te maken heeft op de school. En wat ik zelf niet kan, dan regel ik bijvoorbeeld een loodgieter.”

De directeur van de Merenwijkschool, Linda van der Zaag, benadrukt hoe fijn het is om een conciërge op school te hebben. “Leraren hebben een zware taak, dus alles eromheen moet gewoon goed zijn. Zonder conciërge is het meteen een rommel op school, het zijn al die kleine dingen die samen een groot verschil maken.”

Al een jaar lang was Van der Zaag bezig om haar conciërge een vaste aanstelling te geven. “We hebben goed contact met de DZB, maar in het begin was er helaas niks mogelijk.” Gert: “Mijn broer is lid van de SP, en die zei dat ik maar eens met jullie moest gaan praten.” Van der Zaag: “Toen kwam de SP ertussen en werd er nog eens naar gekeken. Door aandringen van diverse kanten is het toch nog gelukt!”

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389
Lees ook de eerdere nieuwsberichten: “Een concierge op basisschool hoort salaris te krijgen” (18 april 2011) en de beantwoording van de vragen in mei.

U bent hier