h

Zorgverleners Libertas krijgen de keus: slikken of stikken

4 december 2011

Zorgverleners Libertas krijgen de keus: slikken of stikken

Boos zijn de mensen van Libertas Leiden die hulp bij het huishouden verlenen. Boos is de vakbond, omdat de directie de banen van ongeveer 80 Libertas-medewerkers op de tocht zet. SP-raadslid Eva de Bakker ging op uitnodiging van die medewerkers naar een bijeenkomst om over hun toekomst te praten. De toegang werd geweigerd door het bestuur van Libertas. Ook de vakbond en andere ondersteuners van de medewerkers mochten er niet in. De SP vindt dat mensen hetzelfde loon voor het hetzelfde werk moeten krijgen en stelde daarom vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders.

“De SP-fractie is allerminst te spreken over de opstelling van het bestuur van Libertas als het gaat om huishoudelijke hulp,” zei De Bakker in de gemeenteraad. “Door die opstelling zijn voor zowel de medewerkers als de mensen die afhankelijk zijn van hulp, onrustige en onduidelijke tijden aangebroken. De medewerkers krijgen eigenlijk een slikken of stikken-optie van hun directie. Namelijk loondumping of ontslag.”

Wethouder Roos van Gelderen (SP) beaamde namens het college de slikken of stikken-optie: “Als je naar de feiten kijkt, kun je moeilijk anders constateren. Het college betreurt het zeer dat het personeel in deze positie terecht komt. Libertas is een belangrijke partner in de stad en hulp bij het huishouden is belangrijk werk. Aan de beloning of inschaling kan de gemeente op dit moment weinig doen, dat is de verantwoordelijkheid van de werkgever.”

“Uiterst ongelukkig is het feit dat Libertas haar voornemen om te stoppen met hulp bij het huishouden niet veel eerder dan eind agustus heeft uitgesproken,”vervolgt Van Gelderen. “Als Libertas dat begin 2011 had aangekaart, had eerder en onder andere omstandigheden naar dit verhaal gekeken kunnen worden. Mogelijkerwijs was de nu ontstane problematiek ook anders geweest.”

Libertas heeft ervoor gekozen om met een onderaannemer in zee te gaan, Florein. Het personeel kan of mee naar Florein voor een lager salaris, of wordt ontslagen. De SP wilde weten of er geen andere organisatie is die het personeel wel hetzelfde salaris geeft voor hetzelfde werk. Volgens het college is dat geen optie. Er zijn geen organisaties die het personeel hetzelfde loon willen bieden.

Wethouder Van Gelderen zegt hierover: “Je zou kunnen zeggen dat Libertas zich de afgelopen jaren te weinig heeft aangepast aan de veranderende situatie. Je kan ook zeggen dat, wat nu plaatsvindt bij Libertas, een vertraagde reactie is op de landelijke trend om dit werk anders te waarderen en daarmee medewerkers lager te belonen. Dat is een rechtstreeks gevolg van marktwerking in de zorg.” Het college verwees daarbij naar de rol van de landelijke overheid en het aannemen van de wetten van Agnes Kant.

De gemeente is in formele zin geen partij in deze situatie. “Natuurlijk zijn wij wel in gesprek over de gang van zaken. Met name ook in verband het het waarborgen van de continuïteit van zorg,” zegt Van Gelderen, omdat de gemeente geen valse hoop wil creëren. SP-raadslid Eva de Bakker zegt daarop: “Het is duidelijk dat de bal bij Libertas ligt. Ik hoop van harte dat zij eruit komen met hun personeel en de vakbond. Wellicht kan de bedrijfsvoering verbeteren en de overhead verminderen zodat de zorgverleners hun loon kunnen behouden.”

Zie ook het eerdere nieuws over Libertas
Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl

U bent hier