h

Doek valt voor LAKtheater door Universiteit

30 maart 2012

Doek valt voor LAKtheater door Universiteit

Gisteravond is in de gemeente het doek gevallen voor het LAKtheater. In 2009 werd bekend dat de Universiteit Leiden af wilde van het academische vlakke vloertheater. Een grote golf van protest ontstond in de stad. Ook de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders hebben zich de afgelopen jaren ingespannen om het LAKtheater te behouden. De baas van de Universiteit wil echter van geen wijken weten. Raadslid Eva de Bakker hekelde de houding van het Universiteitsbestuur en dankte de mensen voor alle inzet voor het LAK.

De Universiteit staat op een aantal onderdelen met de rug naar de stad toe,” stelt De Bakker. “Ik heb het dan nadrukkelijk over het bestuur en niet over de medewerkers. Ook theatermakers, de Stadspodia, theater Ins Blau, politieke partijen, wethouder De Haan en burgemeester Lenferink hebben allemaal gedaan wat ze konden om eruit te komen en het bestuur blijft 'nee' zeggen. Zeer teleurstellend.”

De Universiteit noemt het hebben van een vlakke vloertheater geen ‘kerntaak’. “Maar de Universiteit was wel bereid om miljoenen euro’s uit te geven aan een tram (de RGL) die 70% van de Leidenaren niet wilde,” zegt De Bakker. “De Universiteit wil de theaterzaal verhuren. Zijn dat dan wel kerntaken?”

Door ingewikkelde CAO-kwesties, juridische afspraken en eisen van de universiteit kan de gemeente niet meer doen dan een oplossing zoeken voor het aanbod van het programma van het LAKtheater. Ins Blau heeft haar zaal ter beschikking gesteld en er wordt gekeken welke voorstellingen overgenomen kunnen worden door de Stadspodia.

De SP wil de relatie tussen de gemeente en de Universiteit in een breder verband bespreken in de gemeenteraad. “Al vier geleden heb ik voor een betere samenwerking gepleit op het gebied van de sport, Medewerkers van de Universiteit willen wel, maar de bestuurders werken niet mee,” zegt De Bakker. “Alles bij elkaar opgeteld wordt het tijd om te kijken hoe de verstandhouding beter kan. De Universiteit doet namelijk ook veel goeds in de stad.”

Lees hier een opinieartikel van verschillende Leidse politici dat verscheen in de universiteitskrant De Mare
Meer informatie bij Eva de Bakker edebakker@sp.nl

U bent hier