h

SP Leiden wil behoud conciërges basisscholen

6 april 2012

SP Leiden wil behoud conciërges basisscholen

De Socialistische Partij in Leiden trekt aan de bel voor de conciërges op basisscholen. De subsidie waarmee conciërges nu betaald worden loopt af aan het eind van dit jaar. De SP heeft daarom het stadsbestuur gevraagd om snel met een oplossing te komen en is tegelijkertijd een handtekeningenactie begonnen. SP-raadslid Louk Rademaker: “Zonder een conciërge kan een basisschool niet goed werken. Conciërges helpen de kinderen en de leraren op alle momenten van de dag. Daarom wil de SP dat conciërges behouden blijven!” U kunt hier uw handtekening plaatsen.

Naast de aflopende subsidie bezuinigt het kabinet Rutte op de WSW. Daardoor is er vanaf volgend jaar veel minder geld beschikbaar voor maatschappelijk belangrijke banen zoals conciërges. Alle conciërges in Leiden worden namelijk betaald via de WSW.

Dit zijn de schriftelijke vragen die de Leidse SP-raadsleden Louk Rademaker, Julian van der Kraats en Eva de Bakker hebben gesteld:

Een conciërge op een basisschool zorgt ervoor dat alles wat niet direct met onderwijs te maken heeft goed loopt. “Zonder conciërges is het meteen een rommel op school”, zei de directeur van de Merenwijkschool vorig jaar. Maar het is momenteel niet zeker of de conciërges volgend jaar nog op de scholen kunnen werken. De tijdelijke subsidies lopen in 2012 af. Conciërges zijn voor de SP van wezenlijk belang voor de Leidse basisscholen. Daarom willen wij de volgende schriftelijke vragen stellen.

1) Is het College het met de SP eens dat iedere basisschool een conciërge nodig heeft?

Op 19 april vorig jaar vroeg de SP naar de financiering van conciërges in schriftelijke vragen. Toentertijd waren er 39 conciërges op de Leidse basisscholen die deels betaald werden door de gemeente en deels door de schoolbesturen. Zij werden ingehuurd bij de DZB. Daarnaast waren er 8 conciërges werkzaam met een ID-baan constructie.
2) Hoeveel concierges zijn er momenteel op de Leidse basisscholen, en hoe worden zij gefinancierd?

De afspraken over de financiering van conciërges zijn vastgelegd in de “Tijdelijke Subsidieregeling Bekostiging Conciërges Basisonderwijs 2009 – 2012 (BW10.0003)”. Dit is een tijdelijke regeling die afloopt in 2012. Vorig jaar antwoordde het College op onze schriftelijke vragen:

“De tijdelijke subsidieregeling Bekostiging conciërges basisonderwijs loopt t/m 2012. Op dit moment wordt gewerkt aan een evaluatie van de regeling en een inventarisatie van de (on)mogelijkheden van financiering na 2012. Op dit moment kunnen geen extra conciërges in de regeling opgenomen worden.”

3) Is die genoemde inventarisatie al gedaan?
4) Zo ja, wat is daaruit gekomen?
5) Zo nee, waarom is dat nog niet uitgevoerd? Komt u dan alsnog met een inventarisatie over hoe we na 2012 de concierges op basisscholen kunnen behouden?
6) Heeft u nu al overleg met de schoolbesturen gehad over de financiering van conciërges?

7) Hoeveel geld is er in totaal nodig om de conciërges te behouden? Kunt u daarbij aangeven hoeveel de financiering van de gemeente, van de WSW en van de schoolbesturen bedraagt?

De subsidieregeling was tijdelijk in afwachting van een landelijke regeling voor conciërges. Vorig jaar leek de kans klein dat zo’n regeling ook daadwerkelijk er zou komen.
8) Is er vanuit de landelijke regering een financiering beschikbaar voor conciërges op basisscholen?

De conciërges worden allemaal in dienst genomen via de Wet Sociale Werkplaatsen, die mensen met een arbeidsbeperking toch aan een baan kan helpen. Nu wil het kabinet Rutte bezuinigen op de WSW met haar nieuwe wet ‘Werken naar Vermogen’ (Wwnv).
9) Komt de toekomstige financiering van conciërges in gevaar door de bezuinigingen op de WSW en Wwnv?

Voor de SP is het van wezenlijk belang dat de conciërges op de basisscholen blijven. Conciërges vormen een verbindende factor op scholen, zonder conciërges is ons maatschappij armer. Daarom wil de SP dat de gemeente in overleg met de schoolbesturen een plan maakt om de conciërges te behouden.
10) Bent u bereid om, in overleg met de schoolbesturen, een voorstel aan de gemeenteraad te doen om de conciërges op de Leidse basisscholen permanent te behouden?

Onderteken de handtekeningenactie voor het behoud van concierges!
Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389
Download de actieposter (PDF).
Lees het verhaal van Gert Polane, conciërge op de Merenwijkschool.

U bent hier