h

Van afval tot energie

29 mei 2012

Van afval tot energie

Eind 2013 eindigen de contacten voor de verwerking van groente-, fruit- en tuinafval voor de gemeente Leiden en de andere gemeenten die nog deelnemen aan de Gemeenschappelijke Vuilverwerking Leiden e.o. (Gevulei). Intussen heeft de techniek niet stil gestaan en is er nu veel mogelijk om energie te winnen uit organisch afval. De PvdA en SP in Leiden gingen daarom naar een bijeenkomst georganiseerd door GroenLinks Leiderdorp over de toekomst van GFT in onze regio. Lees hieronder een verslag.

Vergisten

Een steeds meer gebruikte techniek is vergisting. Daarbij wordt organisch afval afgebroken door micro-organismen, waarbij o.a. methaan ontstaat. Dit gas is het hoofdbestanddeel van wat we aardgas noemen. De massa die overblijft kan gewoon nog gebruikt worden als compost of mest.

Vergisting levert enorme winst voor het milieu op. Het biogas dat zo ontstaat is volkomen duurzaam en CO2-neutraal. Dit in tegenstelling tot de fossiele brandstof aardgas, die brengt extra CO2 en water in de atmosfeer. Biogas heeft daarnaast dezelfde voordelen als aardgas, namelijk dat het veel minder lokale vervuiling oplevert dan traditionele brandstoffen als benzine en diesel. Het gas is eenvoudigweg veel zuiverder.

Biogas gebruiken

Het gas dat op deze manier ontstaat kan op een aantal manieren ingezet worden. Het kan ter plekke worden 'opgewerkt' tot bruikbaar gas, groengas geheten, en direct getankt worden door een voertuig dat geschikt is voor aardgas en groengas. Dat gebeurt in Leiden nu al bij het groengastankstation bij de waterzuiveringsinstallatie aan de Voorschoterweg. Er wordt daar onder andere getankt door auto's van de provincie Zuid-Holland, van de gemeente Leiden, van het Hoogheemraadschap van Rijnland, en nog enkele bedrijven.

Een tweede manier om het gas te gebruiken is om het het aardgasnetwerk in te pompen. Door daar certificaten voor uit te geven en die door anderen weer te laten kopen, kan het groengas ergens anders gebruikt worden, ook al wordt er in feite gewoon aardgas getankt. Het nieuwe openbare groengastankstation aan de Haagweg werkt op die manier. (foto invoegen)

Nadeel van deze methode is dat het veel geld en energie kost om het groengas het aardgasnet in te pompen. Daarom is er ook een derde manier uitgevonden om het gas te verwerken: het afkoelen tot het vloeibaar wordt, zodat het op traditionele wijze (met vrachtwagens) naar tankstations vervoerd kan worden. Het grote voordeel van deze methode is dat het zo veel goedkoper is, dat vloeibaar groengas zelfs zonder subsidie al concurrerend is met andere brandstoffen. Ook zit er meer energie per liter in vloeibaar groengas, wat het ook mogelijk maakt om vrachtwagens erop te laten rijden. Nadeel is echter dat het wel op temperatuur moet blijven, anders verandert het weer in gewoon gas. Dat maakt dat vloeibaar groengas alleen gebruikt kan worden in machines die veel kilometers maken en weinig stil staan, zoals de vrachtwagens van transportbedrijven.

Vloeibaar gas in de regio?

De presentatie waarbij de Leidse PvdA en SP aanwezig waren, ging vooral over deze laatste nieuwe techniek. De aanleiding is dat afvalverwerker Delta van plan is om een vergistingsinstallatie te bouwen in Alphen aan de Rijn, mits ze genoeg GFT kunnen inzamelen in de regio. Ook moet er nog werk gemaakt worden van het vinden van bedrijven die het vloeibare groengas zouden kunnen gebruiken. De aanwezige vertegenwoordigers van de gemeentes werd verzocht om 'duurzaamheid' als belangrijk criterium op te nemen in het wensenpakket voor de nieuwe GFT-verwerker.

Dat wensenpakket moet eind dit jaar klaar zijn, zodat 2013 gebruikt kan worden voor het vinden van een goede verwerker. De PvdA, de SP en GroenLinks, maar zeker ook andere partijen in de raad, zullen niet alleen op een goedkoper maar zeker ook op een duurzamer GFT-contract aandringen. Wat daarbij technisch en financieel het beste is en wat het beste past in de bestaande samenwerkingsverbanden tussen gemeentes, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap moet de komende twee jaar duidelijk worden.

Dit artikel is ook verschenen op de website van de PvdA
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier