h

SP stelt vragen over onrechtmatigheid Participatiecentrum

28 april 2013

SP stelt vragen over onrechtmatigheid Participatiecentrum

Kortgeleden is de sociale dienst van Walcheren door de rechter veroordeeld, omdat zij werklozen dwong tot onbetaalde arbeid. De Socialistische Partij vraagt nu of de gemeente Leiden niet dezelfde onrechtmatige dwang uitoefent in het Participatiecentrum. In dat centrum moeten werklozen zes weken lang zonder loon productiewerk leveren. “Precies de kritiek van de rechter dat er geen rekening gehouden wordt met opleiding en werkervaring geldt ook voor het Participatiecentrum. Daarom vragen wij ons af of het Participatiecentrum wel rechtmatig is,” aldus SP-raadslid Louk Rademaker. In zijn schriftelijke vragen aan het College bekritiseert hij ook het gebrek aan opleidingsmogelijkheden binnen het Reïntegratiebedrijf.

De SP heeft al langer kritiek op het Participatiecentrum. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de SP en PvdA dat werklozen die daar zaten weinig perspectief hadden. SP-raadslid Louk Rademaker: “Je krijgt mensen niet sneller aan een baan door ze bezig te houden. Je krijgt ze sneller aan een baan door goede opleiding, door serieuze sollicitatietraining en door ze in contact te brengen met werkgevers.”

Het gebrek aan opleidingsmogelijkheden valt al jaren slecht bij de SP. Afgelopen najaar heeft wethouder De Haan, onder druk van de SP, toegezegd cijfers over opleiding bij Reïntegratie Leiden naar buiten te brengen. “Nu die cijfers bekend zijn, zie je dat er maar heel weinig echt aan opleiding gedaan wordt. Er wordt vooral gewerkt aan ‘leerdoelen in de praktijk’. Dat is waarschijnlijk net als ‘werknemersvaardigheden’ een eufemisme voor: ‘leren’ op tijd te komen en geen kritiek op je baas te hebben. Ik zou het kleinerend vinden als dat het enige is dat onder opleiding wordt verstaan.”

Tot slot stelt de SP ook vragen over de hoge ziektecijfers bij DZB. Op dit moment ligt het ziekteverzuim bij de sociale werkplaats op 16,3%. De SP wil weten waarom dat zo hoog is en wat wethouder De Haan daar aan gaat doen.

Download de schriftelijke vragen hier (pdf).
Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier