h

Fietspad Ons Buiten wordt voetpad

20 september 2013

Fietspad Ons Buiten wordt voetpad

Na vijf jaar soebatten zijn de gemeente en tuinvereniging Ons Buiten het eindelijk met elkaar eens geworden: er komt geen fietspad dat volkstuinencomplex Ons Buiten in tweeën snijdt (zie de afbeelding verderop), maar in plaats daarvan een voetpad en moestuintjes voor de bewoners in de directe omgeving. Ook wordt de waterhuishouding van het volkstuinen verbeterd, maar dan op een manier waarbij er meer bomen gespaard blijven dan in de plannen met het fietspad. De SP diende samen met D66, GroenLinks en LL een motie in om dat allemaal te formaliseren, die het bij de raadsvergadering van gisterenavond haalde. SP-raadslid Julian van der Kraats: “We zijn heel blij dat de tijd van strijd en rechtszaken voorbij is en dat er weer wordt samengewerkt, aan een mooie oplossing! De jarenlange impasse is nu eindelijk voorbij.”


Het geplande fietspad met nieuwe brug en ruime afscheidingen links en rechts


Het geplande voetpad met nieuwe, smallere brug, en moestuintjes op het voormalige fietspad-tracé

Het fietspad-plan is onder een slecht gesternte tot stand gekomen. Destijds leek het plan het in eerste instantie niet te gaan halen, maar na een onverwachts verdeelde stem van het CDA haalde het plan het met één stem verschil toch. Daarna volgde drie en een half jaar van rechtszaken en getouwtrek, waarbij er onder andere meer bomen zijn gekapt dan nodig was en waarbij het fietspad uiteindelijk in strijd bleek met het bestemmingsplan. Op een bepaald moment formuleerde de tuinvereniging samen met de overkoepelende Leidse Bond voor Amateurtuinders een alternatief plan: geen fietspad, maar een voetpad, en in plaats van de scheidingsruimte om het fietspad heen, moestuintjes voor omwonenden. Daarmee zou ook een destijds onverwachte sanering van enkele tonnen niet meer nodig zijn. Op aandringen van de SP en D66 is dit alternatief in de raadscommissie behandeld. De wethouder heeft dit alternatief vervolgens verder tot in detail laten uitwerken. Uiteindelijk koos de commissie één van de uitgewerkte varianten boven het fietspad.

Daarbij waren er nog wel vragen over de financiën. Onder de streep lijkt het voetpad voor Leiden vier en een halve ton duurder dan het fietspad. Dat grote verschil wordt verklaard door het wegvallen van subsidies voor het fietspad. Het fietspad zou van regionale betekenis zijn (al was het veel langer dan alternatieven die er al liggen) en ook woningbouwcorporatie Portaal wilde driehonderdduizend euro bijbetalen aan het fietspad (maar niet aan het voetpad). Bovendien worden de juridische kosten en de kosten van de sanering niet meegenomen bij dit plaatje. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Subsidies komen niet uit een pot met goud aan het eind van een regenboog. Het voetpad is veel goedkoper, ook al lijkt het voor Leiden duurder. Daarom hebben wij in ons voorstel aan het college gevraagd bij de volgende begroting geld te vinden om het voetpad te realiseren”.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier