h

Natalie Wanga op bezoek bij DZB en Participatiecentrum

13 maart 2014

Natalie Wanga op bezoek bij DZB en Participatiecentrum

Vandaag en morgen is SP-kandidaat Natalie Wanga op bezoek bij de DZB en het Participatiecentrum in Leiden. Zij heeft zelf ook als werkloze in het Participatiecentrum zinloze arbeid moeten verrichten. Natalie gaat daarom op bezoek bij werklozen en medewerkers van de DZB om hun stem te horen (en te krijgen!). Lees hier haar verhaal en haar speerpunten.

Misschien denkt u: dit slaat niet op mij, dit zal mij nooit overkomen!

Maar wist u dat er steeds meer armoede in Leiden is? Ongeacht een (hoge) opleiding, aantal jaren werkervaring of een goedlopend bedrijf(je) . Dit komt vaak doordat onze bewoners nu sneller dan ooit hun baan en bedrijf verliezen en daardoor sneller in de bijstand raken. En jongeren zoals afgestudeerde studenten komen maar niet aan een baan. Dit komt niet alleen door de economische crisis, maar vooral door de bezuinigingen en drastische maatregelen van de PvdA en VVD gesteund door de CDA en D66 en zelfs andere christelijke partijen. Denkt u maar aan de ingevoerde versoepeling van het ontslagrecht en de verkorte duur van de WW. Ook de huren en de bijkomende lasten stijgen tot enorme hoogtes door het landelijk beleid. En de steeds duurder wordende zorgverzekeringen en eigen risico/bijdragen leiden tot schulden. Hierdoor komen bewoners van Leiden veel sneller in de problemen dan verwacht.

En niet te vergeten: het domino-effect op onze Leidse economie en voor Leidenaren die nu nog een baan hebben en die het nog (redelijk) goed hebben.

Fabels en Feiten
De ‘wereldcrisis’ wordt door het huidige kabinet telkens als excuus gebruikt om meer te bezuinigen en meer het ontslagrecht te versoepelen en in de WW te korten. Uit cijfers van het Centraal Planbureau en Consumentenbond komen juist cijfers naar voren die bewijzen dat de bezuinigingen alleen maar tot meer werkloosheid en minder koopkracht hebben geleid. Ook zorgverzekeraars hebben in de afgelopen jaren miljarden aan winsten en Eigen Vermogen opgebouwd waardoor zowel de premies als uw Eigen Risico wel degelijk flink kunnen dalen. En wist u dat de belastingschijf voor de allerrijksten in Nederland in minder dan 20 jaar tijd van 72% naar 52% is gedaald? En dat onze buurlanden België en Duitsland aanzienlijk minder werklozen hebben? Er zitten nu 5000 Nederlanders in België die in Nederland geen werk kunnen vinden.

Enkele SPeerpunten:

Economisch beleid moet meer richten op de inwoners, (kleine) ondernemers van Leiden en (kleine) buurtwinkels in plaats van op toeristen van buiten de stad.

De door de SP ingevoerde recht op kwijtschelding van lokale lasten behouden voor ZZP’ers en mensen met een nul-uren contract die het financieel moeilijk hebben.

Niet slopen maar bouwen en renoveren van sociale woningen: dit genereert niet alleen werk maar brengt huurkosten omlaag.

Behoud van jong talent voor Leiden door betaalbare woningen, bedrijfsruimtes en ateliers te realiseren.

Het armoedebeleid te uitbreiden en bekender maken.

De schuldhulpverlening moet voor iedereen toegankelijk worden gemaakt.

Geen verplichte tegenprestatie voor bijstand maar ondersteuning in het vinden van een baan: dit kan alleen door goed maatwerk! Bovendien zorgt dit dat de werkloze deskundigheid blijft behouden.

Klik hier voor een uitgebreid profiel van Natalie Wanga
Natalie Wanga, T: 06-47 213 123 of via e-mail: nwanga@tomaatnet.nl

U bent hier