h

SP maakt zich zorgen om verdere investeringen binnenstad

10 februari 2023

SP maakt zich zorgen om verdere investeringen binnenstad

Foto: Thomas van Halm / Monique Shaw

Eind januari verkondigde de gemeente een nieuw plan om te investeren in het ondernemingsklimaat in de binnenstad. Hoewel steun aan ondernemers die financiele schade hebben opgelopen door corona logisch is, heeft de SP wel zorgen over de flinke ambities en het opnieuw investeren in het Aalmarktgebied. Ook is het de SP een doorn in het oog dat er alleen gekeken wordt naar de binnenstad, terwijl de ondernemers in de andere wijken van Leiden met minstens evenveel problemen zitten

De afgelopen jaren heeft de gemeente Leiden het gigantische bedrag van 24 miljoen euro in het Aalmarkt-project gestoken. Hoewel er veel kritiek is of dit tot noch toe een goed gespendeerd bedrag is, werd hier eind januari een schepje bovenop gedaan met het verkondigen van een actieplan met daaraan gekoppeld veel inspanningen vanuit de gemeente. Het gebied moet volgens het College opnieuw op de schop. Er wordt de komende jaren tonnen extra vrijgemaakt om dit gebied nieuw leven in te blazen.

De SP zet hier de nodige vraagtekens bij. Zo is het voor ons duidelijk dat een deel van de markt niet is meegenomen in de plannen om ook de markt en de locatie te veranderen net als het idee om thema markten te organiseren. Ook heeft de SP onder andere de nodige scepsis over het intensiever samenwerken met IN/Retail en het opzetten van een lobby richting het Rijk. 

Nog het meest teleurgesteld is de SP in het gebrek aan perspectief dat voor de ondernemers buiten de binnenstad wordt geboden. SP-Raadslid Thomas van Halm: Het is gewoon een gek idee dat er een heel actietraject wordt opgezet voor het steunen van de binnenstad, maar op ditzelfde moment het niet duidelijk is wat er voor extra's gaat gebeuren voor alle andere wijken van de stad waar veel ondernemers gevestigd zijn. We snappen dat de binnenstad en de andere wijken van Leiden een andere aanpak vergen, maar wij zouden juist willen bepleiten dat de andere wijken meer problemen ervaren momenteel en daarom juist sneller te hulp moeten worden geschoten. 

De SP heeft daarom een aantal schrifelijke vragen aan het College gesteld die in het document hieronder in te zien zijn. Ook is er de nodige aandacht aan besteed in het nieuws waaronder een interview:

https://sleutelstad.nl/2023/02/01/sp-leiden-zet-vraagtekens-bij-extra-in...

https://sleutelstad.nl/video/thomas-van-halm-maakt-zich-met-de-sp-zorgen...

Reactie toevoegen

U bent hier