h

Sociaal-Maatschappelijke Structuurvisie: “Uitgaan van de kracht van mensen”

19 november 2011

Sociaal-Maatschappelijke Structuurvisie: “Uitgaan van de kracht van mensen”

SP-wethouder Roos van Gelderen (links) en Jan-Jaap de Haan presenteren de sociaal-maatschappelijke structuurvisie.Het Leidse college van B&W heeft de afgelopen maanden samen met organisaties en mensen uit de stad een Sociaal-Maatschappelijke Structuurvisie opgesteld. Wethouders Van Gelderen en De Haan hielden een presentatie met een vragenronde over de nieuwe visie. Wat ooit begon met een voorstel van Roos van Gelderen als raadslid, is nu uitgegroeid tot een visie waar Leidenaren op kunnen reageren tot 9 december van dit jaar.
Het startpunt voor de Sociaal-Maatschappelijke Structuurvisie ligt in 2009. Toen nam de gemeenteraad op voorstel van de SP een motie aan. Het nieuwe college besloot om af te spreken dat er Sociaal-Maatschappelijke Structuurvisie gemaakt zou worden. De SP vond het belangrijk dat er geen nota vanuit het Stadhuis geschreven werd, maar samen met organisaties en mensen uit de stad. De wethouders Van Gelderen en De Haan organiseerden meerdere bijeenkomsten zodat mensen hun mening konden geven.

De visie stelt dat op basis van feiten beslissingen genomen moeten worden. De Leidse samenleving is daarom in kaart gebracht en gebundeld in de 'Staat van Leiden'. In een bijeenkomst werd een analyse gemaakt met het publiek. Vergrijzen, ontgroenen, een gelijkblijvend inwonertal met een dalende beroepsbevolking. Het kwam allemaal aan de orde. Er volgden meer bijeenkomsten en gesprekken om de Sociale Visie op te stellen. Nu is deze in concept klaar.

“Om Leiden te laten groeien en bloeien zoals de stad verdient, is een goede sociale structuur minstens zo belangrijk als huizen, wegen, parken en pleinen. Leiden heeft een enorm potentieel aan mensen, georganiseerd en ongeorganiseerd, die met passie met de gemeente meedenken: initiatiefrijke buurtbewoners, welzijnsorganisaties, ondernemers die de stad een warm hart toedragen, noem maar op. Van hun inbreng maken we graag gebruik. Het kernthema van deze visie is dan ook: ‘Uitgaan van de kracht van mensen’.

Met deze sociaal-maatschappelijke structuurvisie bieden we iedereen de kans actief deel te nemen aan de maatschappij. Want ‘meedoen’ is heel belangrijk. Voor de samenleving als geheel, maar ook voor het individu; meedoen biedt perspectief. Als zelfstandig meedoen minder goed lukt, zorgen we voor ondersteuning. Deze ondersteuning is gericht op zelfredzaamheid en is niet vrijblijvend.”

Tijdens de laatste bijeenkomst gaven veel mensen positieve reacties: “Complimenten voor het stuk”, “Fijn dat er eindelijk een visie ligt” of “Moedig om uit 'het oude denken' te komen”. Er waren veel vragen en opmerkingen waar de 2 wethouders op antwoorden. Zo bleek dat men bijvoorbeeld er geen steun was voor 'niet-vrijblijvend'. Beide wethouders erkenden meteen dat het een ongelukkige formulering was: “Dat is inderdaad matig uitgewerkt.”

Jan-Jaap de Haan: “We geloven in de potentie van mensen. De inzet is juist het sterker maken van zwakkeren.”

Roos van Gelderen (SP) presenteert de sociaal-maatschappelijke structuurvisie.Roos van Gelderen: “Het begin is voor de gemeente: hoe benaderen wij mensen? Wij moeten ruimte en tijd geven aan mensen om in gesprek te komen. Om op die manier een goed antwoord te geven op een (hulp)vraag. De gemeente moet bij zichzelf beginnen.”

“We hebben veel zorg voor kwetsbare groepen. Soms is de kwetsbaarheid moeilijk zichtbaar (bijvoorbeeld psychiatrische patiënten). Daar moeten niet te veel eisen aangesteld worden. Aan de andere kant moeten mensen ook niet afhankelijk gemaakt worden van instellingen,” vervolgt Van Gelderen. De wethouder wil af van het “denken in rechten” door organisaties. Er moet gekeken worden naar welk probleem of vraagstuk er wordt opgelost. Daarna is de vraag hoe dat het beste kan worden opgelost.

De SP-fractie is tevreden met het proces toe nu toe. “Ik ben benieuwd naar nog meer reacties uit de stad,” zegt Eva de Bakker, raadslid voor de SP. “Er ligt een brede, positieve visie. In een crisistijd, wetende dat er de komende jaren minder geld is, is het belangrijk dat er geen mensen buiten de boot vallen.”

De inspraakperiode is al begonnen. Op deze site kunt u de Sociaal-Maatschappelijke Structuurvisie downloaden. Via het emailadres leveninleiden@leiden.nl kunt u uw mening, suggesties en tips kwijt. Of schrijf uw ideeën op en stuur het aan de burgemeester en wethouders:
College van B en W Leiden
t.a.v. Leven in Leiden, Afdeling Sociaal en Economisch Beleid
Postbus 9100
2300 PC Leiden

Meer informatie bij gemeenteraadslid Eva de Bakker, edebakker@sp.nl

U bent hier