h

Afrekening met Leidse topinkomens pas in 2014

22 januari 2013

Afrekening met Leidse topinkomens pas in 2014

Blijven managers geld pakken van studenten en patienten?De regels van de gemeente Leiden maken het mogelijk om in 2014 subsidiegeld terug te vorderen op organisaties met topverdieners. Dat blijkt uit vragen van de Socialistische Partij, waarbij SP-raadslid Louk Rademaker een lijst had opgesteld van 17 managers in de zorg en het onderwijs die elk meer dan 135 duizend euro per jaar kregen. Anderhalf jaar geleden heeft de gemeenteraad een nieuwe subsidieverordening vastgesteld die mogelijk maakt om subsidiegeld terug te vorderen als er teveel topverdieners zijn. De managers van de Universiteit, LUMC, Activite, de Brijder en GGZ Rivierduinen verdienen zoveel dat de gemeente in 2014 eventueel kan terugvorderen. Rademaker: “Ik hoop dat dit voor die organisaties duidelijk is dat we niet lijdzaam gaan toezien hoe topmanagers geld afsnoepen van subsidies voor belangrijke zaken als zorg en medisch onderzoek. Dat geld is voor de studenten en patiënten, niet voor de zakken van de managers!”

De nieuwe subsidieverordening van 2012 is pas van toepassing op subsidies in 2013. Bij de verantwoording daarover in 2014 kan er eventueel geld teruggevorderd worden, aldus het College van B&W. Omdat alleen het bruto salaris exclusief premies wordt meegewogen, komt niet iedereen in de SP-lijst in aanmerking voor de korting. SP-raadslid Louk Rademaker: “Dat maakt op dit moment nog niet uit. Ons doel is ook om aan te tonen hoe belachelijk de managerssalarissen zijn geworden. We zullen dan ook door blijven gaan in het benoemen van de overdreven salarissen!”

De gemeente Leiden geeft subsidies aan de Universiteit, het LUMC, Activite, Libertas, de Brijder Verslavingszorg en GGZ Rivierduinen. Al deze organisaties hadden in 2011 managers die meer verdienden dan de burgemeester. “De subsidies die deze organisaties krijgen zijn heel belangrijk,” aldus SP-raadslid Louk Rademaker. “Of het nou is om middelbare scholieren te betrekken bij medisch onderzoek, of voor welzijnswerk in de buurthuizen. Maar je zou je toch eigenlijk kapot moeten schamen als je verantwoordelijk bent voor de zorg van daklozen, en tegelijkertijd zelf meer dan 4 keer modaal verdient?”

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl
Lees antwoorden op de schriftelijke vragen hier. (PDF)

U bent hier