Leidse Hout toch in zijn geheel gemeentelijk monument
Leidse Hout toch in zijn geheel gemeentelijk monument
Een klein jaar geleden stelde de Leidse SP-fractie schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders over de Leidse Hout. Aanleiding was de beslissing van het college om het volkspark de Leidse Hout niet in zijn geheel, maar slechts gedeeltelijk tot gemeentelijk monument te verklaren. Dat was vreemd, omdat de Leidse Hout oorspronkelijk bestaat uit drie delen, die bij elkaar een geheel, een complex vormen. Nu, bijna een jaar later, heeft het college alsnog besloten de Leidse Hout in zijn geheel als gemeentelijk monument aan te merken. De SP is blij dat het college alsnog inziet dat extra bescherming nodig is, voor het hele park. Zo is het in de toekomst in zijn geheel goed beschermd!
Het volkspark de Leidse Hout is van grote betekenis voor (de inwoners van) Leiden. Het werd aangelegd tussen 1928 en 1940, om er voor te zorgen dat de arbeidersklasse op een verantwoorde manier kon recreëren en sporten in de buitenlucht. Het park bestaat uit drie delen, het wandelpark, het sportpark en het bospark. De Leidse Hout is een van de weinige volksparken in Nederland. Daardoor vertegenwoordigt het naast een belangrijke recreatieve functie in een dicht bevolkte stad als Leiden ook nog eens een belangrijke cultuurhistorische waarde.
De gemeente Leiden heeft de mogelijkheid om kenmerkende plekken in de stad, zoals de Leidse Hout, tot gemeentelijk monument te verklaren. Op het moment dat een plek tot gemeentelijk monument verklaard wordt heeft het een bijzondere status en is het beter beschermd tegen wijzigingen van een bestemmingsplan en anderssoortige zaken. Daarom is het van belang dat het volkspark nu eindelijk in zijn geheel tot gemeentelijk monument is verklaard. Op deze manier blijft het ook voor de toekomst goed beschermd en wordt recht gedaan aan de bijzondere cultuurhistorische waarde van het park.
Daarom was het ook vreemd dat het college vorig jaar de beslissing nam om maar een deel van de Leidse Hout tot gemeentelijk monument te verklaren. Zoals gezegd bestaat het volkspark uit drie verschillende delen die samen een geheel of een complex vormen. Een duidelijke argumentatie waarom gekozen werd voor het zogenaamde opknippen van de Leidse Hout werd niet gegeven. Bovendien werd met deze stellingname door het college ingegaan tegen een advies van de Monumentencommissie uit 2007. De stichting Leidse Hout Monumentwaardig diende bezwaar in bij de commissie Beroep en Bezwaarschriften, en kreeg gelijk. De Leidse Hout moest in zijn geheel tot gemeentelijk monument verklaard worden. Gelukkig heeft dit er dus toe geleid dat het college zijn standpunt over de Leidse Hout heeft gewijzigd!
SP-raadslid Han Dirks: 'Ik ben blij dat het college alsnog inziet dat de Leidse Hout in zijn geheel een gemeentelijk monument moet zijn. Dat is een belangrijk signaal, goed voor de inwoners van Leiden en een erkenning van de cultuurhistorische waarde van de Leidse Hout.'
Zie ook dit artikel
Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, tel 06-28738588