h

Muziekpodium Q-bus succesvol heropend

11 januari 2008

Muziekpodium Q-bus succesvol heropend

Donderdagavond 10 januari is na een verbouwing het muziekpodium Q-bus van het Muziekhuis aan de Middelstegracht weer geopend. De Q-bus is geïsoleerd door een zogenaamde doos-in-doosconstructie, waardoor de geluidsisolatie sterk is verbeterd en de buurtbewoners er minder last van hebben. Aan deze isolatie is proces van jaren vooraf gegaan. SP-raadslid Eva de Bakker heeft zich in 2005 al sterk gemaakt voor isolatie en behoud van het poppodium. De Bakker: “Het is fantastisch dat de Q-bus nu weer open is en dat muzikanten er weer optreden! Dat is altijd de bedoeling geweest. Jarenlang heeft de politiek een andere kant opgekeken en zijn er acties nodig geweest om de isolatie te laten plaatsvinden en de pop- en wereldmuziek weer op de politieke agenda te zetten. Er waren ruim 200 bezoekers in de Q-bus gisteren, dat geeft aan dat de heropening hard nodig was!”
Q-bus

Acties

Op 8 november 2005 hebben de LVP (Leidse Vereniging voor Popmuzikanten) een ‘protestival’ georganiseerd ten tijde van een raadsvergadering om de erbarmelijke situatie van de muziekpodia in Leiden onder de aandacht te brengen. Lees hier het verslag. Ook werden er trommelacties georganiseerd. Aanvankelijk bleek er geen meerderheid in de politiek om tot een gedegen oplossing te komen, hoewel toenmalig D66-wethouder Hessing dit wel toezegde.

Besluit tot isolatie

In maart 2006 waren er gemeenteraadsverkiezingen, die de SP glorieus won. Vlak vóór de verkiezingen toverden de PvdA en het CDA een plan voor één groot muziekpodium uit de hoge hoed. Lees hier een verslag. Na jaren van wegkijken, meenden zij een oplossing te hebben, maar men verzuimde een oplossing voor de korte termijn. Met andere woorden, een nieuw muziekpodium maken kost veel tijd en niemand had oog voor de tussenliggende jaren. De Bakker: “Je kan wel besluiten tot een nieuw podium, maar als in de tussentijd de bestaande pop- en wereldmuziekorganisaties uitsterven, omdat er geen geschikte ruimte is, heb je niets aan één groot podium. In Leiden zijn er verschillende organisaties die soms meer dan 25 jaar actief zijn in de muziekwereld. De politiek hoort die organisaties niet aan hun lot over te laten. Wanneer dat gebeurt, schiet je het doel voorbij, en dat wilde de SP voorkomen.”

Tijdens de onderhandelingen voor een college van B&W, waar de SP voor het eerst deel van uitmaakte, werd op aandringen van de SP besloten om - totdat er een nieuw muziekcentrum zou zijn - de bestaande muziekorganisaties waar nodig te steunen. Dit betekende onder andere de geluidsisolatie van Q-bus, waardoor er weer opgetreden kon worden.

SP’er Paul Jonas werd wethouder van cultuur en hij zorgde ondermeer voor de daadwerkelijk isolatie van de Q-bus. Lees hier een verslag.

Er werd echter roet in het eten gegooid doordat een ruime meerderheid in de gemeenteraad een convenant af wilde sluiten met de buurt. “Wij hebben als enige partij tegen gestemd,” vertelt De Bakker, “In Leiden zijn er al regels wat horecagelegenheden wel en niet mogen. Daarnaast zijn er geluidsnormen. En laten we niet vergeten dat er ook een uitspraak van de rechter lag. Kortom, het Muziekhuis (inclusief Q-bus en LVP) stond al aan alle kanten onder druk. Naar onze mening zou het een eenzijdig convenant worden.”

Het convenant is uiteindelijk gesloten, maar betekent voor de gebruikers van het Muziekhuis een aantal inperkingen: inperking van de aantal uren dat er live muziek gespeeld mag worden, een inperking van het aantal decibellen en een vervroeging van de sluitingstijden. “Precies waar we bang voor waren is gebeurd: het convenant is te eenzijdig. Voor de gebruikers van het Muziekhuis gelden nu andere regels dan voor andere podia of horecagelegenheden in Leiden, dat is scheef,” zegt het SP- raadslid. “Het was opvallend dat bij de opstelling van het convenant vooral de tegenstanders van het Muziekhuis aanbod zijn gekomen. Zij hebben grotendeels hun zin gekregen.”

Heropening

Toch kon het convenant de sfeer in de Q-bus gisteren niet verpesten. “Ik hoorde hier en daar negatieve opmerkingen over het convenant en de muziek moest eerder dan voorheen stoppen, maar de avond was een groot succes,” aldus De Bakker, “Men was blij eindelijk weer muziek te horen in de Q-bus.”

Matt

Ruim 200 mensen kwamen af op The Matt Schofield Trio. Deze Engelse virtuoze gitarist, toetsenist en drummer speelden sfeervolle muziek en kregen de zaal mee. “Een goed begin van hopelijk een sterke, muzikale, nieuwe toekomst!”

Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl

U bent hier