h

Verhalen uit de hulpdienst

14 oktober 2008

Verhalen uit de hulpdienst

In deze terugkerende rubriek wordt in beeld gebracht waar de SP allemaal tegen aan loopt in de dagelijkse praktijk van de hulpdienst. Vandaag: waar is de belastingdienst in 's hemelsnaam mee bezig?

De Leidse SP helpt jaarlijks honderden mensen met hun belastingaangifte. Dit jaar was er door allerlei fouten bij de belastingdienst extra veel werk. In februari raakt de belastingdienst bijvoorbeeld 90.000 aangiftes kwijt, waardoor die overnieuw moesten. De SP zorgt altijd voor een kopie van de aangifte, dus daar konden we mensen gelukkig goed bij helpen.

Paul Day
hulpdienstcoördinator Paul Day helpt de 600e klant van de hulpdienst in 2008

Maar de problemen zijn nog steeds niet voorbij. Nog regelmatig komen er mensen op het spreekuur die een aanschrijven van de belastingdienst hebben gehad waarin staat dat de aangifte nog niet is ontvangen. Maar ook mensen die zitten te wachten op een teruggaaf die maar niet komt. Bij navraag blijkt dan vaak dat de belastingdienst de gegevens niet (meer) heeft. En dat terwijl de SP altijd zorgt voor een ontvangstbevestiging.

Dat levert voor mensen niet alleen frustraties op, maar ook grotere problemen. Steeds meer mensen moeten namelijk rondkomen van eigenlijk te weinig geld, door de sterk gestegen zorgverzekeringskosten, gemeentelijke belastingen, energiekosten en kosten van de dagelijkse boodschappen. Veel mensen zitten dus met smart te wachten op hun teruggaaf.

Wat doet de SP?
De Leidse SP heeft regelmatig contact met de belastingdienst over de problemen, maar tot grote verbeteringen heeft dat nog niet geleid. Ook de landelijke SP is er druk mee, want deze problemen zijn natuurlijk niet alleen tot Leiden beperkt gebleven.

Daarnaast is zowel de Leidse als de landelijke SP druk met het grotere probleem: de gestegen kosten van het levensonderhoud. Hier in Leiden wordt dat gedaan door te pleiten voor isolatie van woningen en eerlijk verdeelde belastingen. Helaas is daar in de rest van de Leidse politiek vooralsnog geen enkele steun voor. Integendeel: met de nieuwe begroting voor 2009 gaan de lasten voor mensen in een huurwoning weer met 13% omhoog, zodat de lasten voor mensen in een koopwoning omlaag kunnen.

Landelijk is het hetzelfde verhaal. De SP wil versterking van de koopkracht van de mensen die het het hardste nodig hebben. In plaats daarvan kiest de rest van de politiek om chronisch zieken, bejaarden en gehandicapten maar weer eens meer te laten betalen. En het is wachten op de aankondiging dat de kosten van de kredietcrisis uit de pensioenen betaald zullen worden.

Paul Day, coördinator SP hulpdienst, 06-515 38 007, Email: Paulday@tomaatnet.nl

U bent hier