h

SP Leiden organiseert meldweek thuiszorg

15 maart 2009

SP Leiden organiseert meldweek thuiszorg

De Leidse SP maakt zich grote zorgen over het nieuwe selectie-systeem dat wordt gebruikt voor de toewijzing van huishoudelijke hulp aan mensen. Het systeem leidt ertoe dat mensen niet de zorg krijgen die ze willen. Samen met het comité ‘Stop de zorgveiling Leiden’ organiseert de SP daarom een telefonische meldweek om mensen, zoals werkers in de zorg, de gelegenheid te geven hun ervaringen, bezwaren en klachten over dit nieuwe systeem kenbaar te maken.

Sinds 1 januari 2009 maakt de gemeente Leiden gebruik van een nieuw selectiesysteem om de huishoudelijke zorg toe te wijzen. Dit systeem, voorheen zorgveiling geheten, werkt via internet (www.stipter.nl) waarop zorgcliënten worden ‘aangeboden’ aan zorgbedrijven. In Leiden zijn tien bedrijven aan dit systeem gekoppeld.

Roos van Gelderen, raadslid voor de SP: “Het klinkt mooi dat cliënten zelf invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit van de zorgaanbieders en een keuze kunnen maken uit tien instellingen. Helaas blijkt in de praktijk hiervan nauwelijks sprake. Mensen krijgen juist vaak de zorginstelling die ze niet willen! En het gaat hier vaak om zieke of heel oude mensen. Die moeten juist kunnen rekenen op extra zorg, persoonlijke aandacht en vertrouwde hulpen.”

Schijnkeuze
Van Gelderen: “In de komende maanden zullen door herindicatie steeds meer mensen met dit systeem in aanraking komen en zal de schade steeds groter worden. Voorheen kon iemand zelf kiezen welke organisatie de hulp zou bieden. Met dit systeem vervalt deze mogelijkheid eigenlijk, omdat geen garantie wordt gegeven dat iemand de organisatie van de eigen keuze krijgt. In de praktijk wordt de ‘keuze’ vooral bepaald door de prijs.”

Privacy niet goed geregeld
Ook wat de privacy betreft zijn er vraagtekens. Zo wordt zonder expliciete toestemming het Burger Service Nummer van mensen gebruikt op een externe website. Dat is bij wet verboden. Verder wordt door de gemeente geen toestemming gevraagd aan cliënten om hun gegevens op een internetsite bekend te maken.

Veiling zorgt voor chaos
Zorginstellingen hebben geen zicht op verschuivingen van cliënten. Het gebeurt dat ze opeens een klant 'kwijt' zijn. Er is bij wisseling van zorginstelling geen overdracht mogelijk en er is geen overloopperiode om de zorg goed over te dragen. Hierdoor gebeurt het dat mensen plotseling een andere hulp over de vloer krijgen, zonder dat ze daarvan op de hoogte zijn gesteld.

Verkapte bezuiniging
Door dit systeem worden bedrijven gestimuleerd om zo laag mogelijk te bieden (in de praktijk zelfs tot 7% onder het minimumloon), waardoor goed gekwalificeerde werkers in de thuiszorg hun baan verliezen of onderbetaald het werk moeten uitvoeren. Nu al worden goedkope arbeidskrachten zoals jongeren, studenten en schoonmaakpersoneel ingezet, in plaats van geschoolde mensen.

Tijd voor actie
De SP juicht de oprichting van het comité ‘Stop de zorgveiling in Leiden’ van harte toe. “Juist de mensen die de gevolgen van dit systeem aan den lijve ondervinden kunnen als geen ander de vinger op de zere plek leggen. Het is belangrijk dat de beleidsmakers en politiek verantwoordelijken deze bezwaren serieus nemen, de SP zal samen met het comité er alles aan doen om dit ook voor elkaar te brengen”.

Bezwaarschrift
Door het comité is een voorbeeld-bezwaarschrift ontwikkeld, waar cliënten gebruik van kunnen maken. Dit bezwaarschrift is op te vragen via onderstaande telefoonnummers of e-mailadressen. Download hier het voorbeeld-bezwaarschrift.

Telefonische meldweek
De SP biedt iedereen, zowel gebruikers van als werkers in de thuiszorg, de gelegenheid om hun ervaringen te melden. Hiervoor stelt de SP in de week van 16 tot en met 20 maart twee speciale telefoonnummers open. Medewerkers zitten klaar om alles te noteren. Natuurlijk wordt daarbij alle informatie vertrouwelijk behandeld en anoniem verwerkt.

Dagen en tijden waarop het meldnummer bereikbaar is:
Maandag 16 maart t/m vrijdag 20 maart
Tussen 19.00 tot 21.00 uur
Telefoon: 071 521 91 53 of 071 888 26 80

Download het pamflet "Stop de Zorgveiling!"
Download het voorbeeld-bezwaarschrift
Neem contact op met: Roos van Gelderen, raadslid SP Leiden, 0640891508, roosvangelderen@gmail.com
Jennegien Nieuwstraten, Comité Stop de Zorgveiling Leiden, 071 8884953, jennieuw@casema.nl
Theo Boot, Comité Stop de Zorgveiling Leiden, 071 5233135

U bent hier