h

Wijken vragen referendum aan over verkeersplannen

24 mei 2009

Wijken vragen referendum aan over verkeersplannen

Maar liefst negen samenwerkende wijkverenigingen en buurtcomités hebben een referendum aangevraagd over de verkeerplannen van de coalitie van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks. Al eerder maakten ze duidelijk dat ze zich niet serieus genomen voelden bij de voorbereiding van de nota en bij de inspraak. De wijkverenigingen haalden met gemak de benodigde 750 handtekeningen op, en de Referendumkamer heeft inmiddels groen licht gegeven voor de referendumaanvraag. De coalitiepartijen hebben nu al aangegeven dat ze een referendum aan hun laars zullen lappen. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “Blijkbaar weten de coalitiepartijen dat hun plannen niet zijn uit te leggen in de stad, en durven ze een referendum niet aan.”

Referendum aangevraagd

De negen samenwerkende organisaties lieten met dit persbericht weten dat het is gelukt om de benodigde handtekeningen op te halen. In plaats van de 750 handtekeningen die nodig waren, zijn er ruim 1400 opgehaald. Volgens de SP laat het feit dat de aanvraag uit zo veel verschillende wijken komt zien, dat Leiden helemaal niets opschiet met de peperdure plannen van het gemeentebestuur.

Na de officiële aanvraag moest de Leidse Referendumkamer een oordeel vellen over het referendumverzoek. De coalitiepartijen hebben stuk voor stuk geprobeerd de Referendumkamer ervan te overtuigen dat het referendum niet gehouden zou mogen worden, evenals het college van burgemeester en wethouders. Ze zeiden bijvoorbeeld dat het onderwerp van het referendum 'bovenlokaal' zou zijn, en dus niet geschikt voor een Leids referendum. De Referendumkamer oordeelde dat dat niet klopt, en dat het referendum gewoon doorgang mag vinden.

De Referendumkamer tekende wel aan dat de 'kadernota bereikbaarheid' een moeilijk raadsbesluit is om een referendum over te organiseren, omdat het over veel verschillende onderwerpen gaat. Volgens de SP betekent 'moeilijk' niet 'onmogelijk'. Julian van der Kraats: "De Leidse Kadernota Bereikbaarheid is in elk geval niet ingewikkelder dan de Europese Grondwet. Daar is ook gewoon een referendum over geweest. Maar dat dat referendum er toen kwam, komt ook doordat alle politieke partijen toen nog dachten dat het een duidelijk 'JA' zou worden. Toen het toch 'NEE' werd is de uitslag van dat referendum later weer verkwanseld. Volgens mij verklaart de politiek iets al snel tot 'te moeilijk' als ze gewoon geen zin hebben in een referendum. Ze suggereren met het 'te moeilijk' dat mensen het niet zouden kunnen begrijpen. Maar feitelijk geven ze dan gewoon toe dat ze het niet uit kunnen leggen. Het is dan dus 'te moeilijk' voor de politici, en niet voor de mensen die moeten stemmen".

Download hier het advies van de referendumkamer.

Coalitie bang voor referendum

De laatste stap voor het officiëel in gang zetten van een referendum is de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 26 mei aanstaande. Dan moeten de raadsleden bepalen of ze de referendumaanvraag accepteren. Want volgens de referendumverordening kan de raad een referendum weigeren, “wanneer de raad onvoldoende mogelijkheden ziet, dan wel niet bereid is, om te handelen conform een van de mogelijke uitslagen van het referendum”.

Deze bepaling is ingebouwd in de referendumverordening in 2008 door de huidige coalitie, om toekomstige referenda bij voorbaat onmogelijk te maken. De SP heeft destijds nog geprobeerd die bepaling te laten schrappen, maar dat is niet gelukt omdat de coalitiepartijen de bui waarschijnlijk al zagen hangen.

De coalitiepartijen (PvdA, VVD, CDA en GroenLinks) hebben met hun verhaal bij de Referendumkamer al laten weten geen referendum te willen. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze dus gebruik gaan maken van de door hen ingebouwde bepaling in de referendumverordening, waarmee ze referenda om zeep kunnen helpen.

SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “De coalitiepartijen zijn bang voor een referendum. En terecht, want ze weten dat hun verhaal niet is uit te leggen. Maar als ze dit referendum in de kiem smoren, laten ze meteen heel duidelijk weten hoe belangrijk de mening van de wijkverenigingen voor ze is. Dat wisten we al dankzij het RijnGouweLijn-referendum, en dat zal nu waarschijnlijk weer worden bevestigd”.

Zie ook de alternatieven van de SP en geef uw mening!
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier