h

Raad van State laat bebouwing Oostvlietpolder toe

24 juli 2009

Raad van State laat bebouwing Oostvlietpolder toe

Onlangs werd bekend dat de Raad van State geen blokkade zal opwerpen tegen een industrieterrein in de Oostvlietpolder. De SP is teleurgesteld, maar geeft de moed niet op. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Ondertussen is wel duidelijk geworden dat een industrieterrein de gemeente veel meer geld kost dan een groene Oostvlietpolder. En ook is duidelijk geworden dat de Lammebrug en de Europaweg het extra verkeer niet aan zullen kunnen. Dat moet voor de Leidse politiek toch genoeg reden zijn om nu eindelijk maar eens een punt achter dit plan te zetten, zou je denken.”
copyright Bas Breetveld
Een ijsvogel in de Oostvlietpolder, gefotografeerd door natuurfotograaf Bas Breetveld

Onrechtvaardig

Dat er een industrieterrein mag komen in de Oostvlietpolder was al eerder besloten, maar de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder had om een herziening van dat besluit gevraagd. Dit, omdat boven water was gekomen dat de provincie Zuid-Holland gelogen had over de vraag of de Lammebrug de extra verkeersdruk wel aan zou kunnen. De Raad van State heeft nu geoordeeld dat die leugen geen reden kan zijn om de beslissing terug te draaien. SP-raadslid Julian van der Kraats: “De provincie liegt bewust om iets gedaan te krijgen, en de Raad van State laat dat gewoon toe. Dat heeft weinig met rechtvaardigheid te maken.”

Ook de gemeente Leiden speelt geen frisse rol. Tijdens deze zaak is bekend geworden dat wethouder Witteman al tenminste sinds 2005 wist dat de provincie zat te liegen. Hij heeft de raad echter nooit verteld dat het bedrijvenpark niet ontsloten kan worden over de Europaweg en de Lammebrug.

Onverstandig

Tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar heeft de SP de raad opgeroepen om een punt te zetten achter de plannen voor een industrieterrein, want die kosten méér dan om de Oostvlietpolder gewoon groen te houden. Een wijzigingsvoorstel daarover haalde het niet, maar feit blijft dat met een bedrijventerrein de gemeente miljoenen euro's duurder uit is.

Daarnaast is nu vast komen te staan dat er géén vierde rijstrook kan komen op de Lammebrug, en dat extra verkeer door een nieuw bedrijventerrein daar grote problemen zal opleveren.

De provincie roept dat de RijnlandRoute soelaas moet bieden, maar de vraag is of dat realistisch is. De RijnlandRoute is sowieo nog onzeker, en ligt tenminste nog jaren ver in de toekomst. En zelfs als de RijnlandRoute er komt, dan zou een extra kruising in die weg wel ongelijkvloers uitgevoerd moeten worden, zoals alle kruisingen in de RijnlandRoute. Dat betekent dus twee keer tweebaans fly-overs. Dat zouden nog eens vele miljoenen euro's zijn, bovenop de milljoenen gemeenschapsgeld die Leiden er al aan kwijt is.

SP rekent op gezond verstand

De SP gaat ervan uit dat het college van Burgemeester en Wethouders nu geen overhaaste dingen gaat doen. Van der Kraats: “Juist in tijden van behoorlijke werkloosheid zou het heel vreemd zijn om dit verliesgevende, impopulaire en onverstandige plan nu snel te gaan proberen uit te voeren. Het kost sowieso nog veel tijd om de plannen helemaal uit te werken, en het is zo maart 2010.”

Lees hier de reactie van de Vrienden van de Oostvlietpolder
Download hier de uitspraak van de Raad van State
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier