h

Steeds meer gemeentes kiezen voor groene energie

5 juli 2009

Steeds meer gemeentes kiezen voor groene energie

Onlangs maakte de SP bekend dat zij de gemeente Leiden in 2030 volledig duurzaam wil zien. Vertrouwen op de grote energiebedrijven is dan niet genoeg, en ook andere gemeentes lopen daar tegenaan. Daarom kiezen steeds meer gemeentes voor een gemeentelijk energiebedrijf, dat bijvoorbeeld stadsverwarming levert, of helpt bij het plaatsen van zonnecellen. Ook nemen steeds meer gemeentes en provincies deel in 'coöperaties' die schone energie produceren. Volgens de SP zal Leiden ook soortgelijke stappen moeten zetten, als het écht groen en duurzaam wil worden.

Voorbeelden van zulke energiebedrijven en coöperaties spelen o.a. in de gemeentes Veenendaal en Texel, de provincie Drenthe en fr regio Kop van Noord-Holland. Een coöperatie die ook in onze regio actief is, is De Windvogel.

Op Texel is bijvoorbeeld Texelenergie opgericht. Volgend jaar zal dat zijn eerste groene energie leveren. Nu importeert Texel jaarlijks voor 28 miljoen euro aan stroom en gas. Het geld dat dat kost gaat straks naar Vattenfall en RWE. Dat geld, vinden ze op Texel, kan beter op Texel zelf worden geïnvesteerd in schone energie.

De SP vindt dat Leiden veel kan leren van al die projecten, en dat we snel aan de slag moeten met wat er nú al mogelijk is. De komende jaren komt het geld van de verkoop van de aandelen NUON binnen. SP-raadslid Han Dirks: “De gemeente Leiden had veel aandelen NUON, omdat wij ooit zelf met gemeenschapsgeld een energiebedrijf zijn begonnen aan de Langegracht. De 'lichtfabriek' die we daar hebben gebouwd, is via allerlei tussenstappen bij NUON terechtgekomen, en gaat nu over naar de Zweedse overheid. Wat zou er mooier zijn dan dat we het geld dat we daarvoor krijgen, zo gebruikt wordt dat de Leidenaren groene en betaalbare energie krijgen?”

Meer informatie: Han Dirks, tel. 06-2838588, han_dirks@hotmail.com

U bent hier