h

Steeds meer prijsvechters in thuiszorg Leiden

23 januari 2010

Steeds meer prijsvechters in thuiszorg Leiden

Roos van Gelderen SP LeidenUit onderzoek van de Leidse SP is gebleken dat thuiszorg in Leiden steeds vaker door prijsvechters wordt geleverd. Dit heeft tot gevolg dat thuiszorg steeds vaker gedaan wordt door onderbetaalde en voor dit werk minder goed opgeleide mensen. Cliënten van thuiszorg, meestal ouderen, krijgen steeds meer wisselende hulp en krijgen steeds vaker een andere thuiszorgorganisatie dan ze zouden willen hebben. Dit is een gevolg van het veilingsysteem voor de thuiszorg. SP-woordvoerder Roos van Gelderen: “Wij waarschuwen hier al een tijd voor, en nu gebeurt het ook echt. Ondertussen blijft de wethouder maar mooi weer spelen. Het wordt hoog tijd dat de mooie woorden omgezet worden in daden. Het veilingsysteem werkt niet, er moet onmiddellijk werk gemaakt worden van een menselijker manier om thuiszorg toe te wijzen.”

Nieuwe prijsvechters

In Leiden wordt thuiszorg geveild, en wel voor de laagste prijs. De keuze van mensen zelf doet er ook wel toe, maar de prijs is veel belangrijker. Daardoor krijgen prijsvechters (vaak schoonmaakbedrijven) een grotere kans om thuiszorg te gaan leveren. Uit onderzoek van de Leidse SP is geleken dat de prijs van thuiszorg op dit moment naar de 18 € per uur gaat.

Op zich is het natuurlijk goed dat de gemeente weinig betaalt aan thuiszorg, maar het moet niet ten koste gaan van de kwaliteit. En dat is nu wel het geval, want voor 18 € per uur kan je niet iemand goed betalen en zorgen dat die goed wordt opgeleid.

Veilingsyteem moet worden afgeschaft

Onlangs werd bekend dat een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat thuiszorg niet per se hoeft te worden aanbesteed (‘op de markt gezet’). En als al wordt aanbesteed, dan kan een gemeente er ook voor kiezen om bedrijven en organisaties te laten concurreren op kwaliteit, in plaats van op de prijs.

Roos van Gelderen: “In 2008 raakte al een organisatie in de problemen, omdat die haar eigen personeel niet meer kon betalen. Nu, begin 2010, zien we gebeuren dat driekwart van de cliënten niet de vertrouwde hulp krijgen die ze eigenlijk zouden willen, maar een prijsvechter. Als er niet heel snel iets verandert wordt dit een enorm drama. Waar dit alles op neer komt is dat de kwaliteit het verliest van de prijs. De prijs is voor de gemeente laag, maar hij is juist hoog voor de cliënten en de mensen die nu met hart en ziel werken als huishoudelijke hulp.”

De SP wil dat de wethouder snel iets aan deze slechte ontwikkeling gaat doen, want het veilingssystem mag niet nog een jaar doorlopen. Bij de commissievergadering van afgelopen donderdag leek wethouder Gerda van den Berg (PvdA), die ook het veilingsysteem heeft ingevoerd, daar nog niet toe bereid. Wordt dus vervolgd.

Zie ook dit eerdere artikel
De landelijke SP strijd al jaren voor een menselijke thuiszorg. Op dit moment is de SP bezig met een initiatiefwet.
Zie ook dit artikel over de zorgveiling
Meer informatie: Roos van Gelderen, roosvangelderen@gmail.com, tel 071-5126613

U bent hier