h

Stadsparkeerplan wordt milieuvriendelijk!

18 februari 2010

Stadsparkeerplan wordt milieuvriendelijk!

busje op biogasEergisteren werd bekend dat dankzij een bijdrage van de Stichting Doen en van de gemeente Leiden het Stadsparkeerplan gaat overschakelen op busjes op aardgas / biogas. Daarmee is uitvoering gegeven aan de plannen die de SP in juli 2008 heeft voorgesteld, en die uiteindelijk door de hele raad zijn overgenomen. De plannen zijn ontwikkeld door uitvinder Key Poll van Groen Vervoer B.V. en door de mensen van het Stadsparkeerplan. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “Dit is een grote stap vooruit voor onze stad. Het betekent drie honderdduizend kilometer aan dieselvervuiling minder per jaar!”

Busjes op aardgas / biogas

Busjes die op aardgas rijden zijn (met minimale aanpassingen) ook geschikt voor biogas. Beide soorten gas leveren heel weinig lokale vervuiling op; er is nauwelijks fijnstof en stikstofoxiden. Dat betekent voor Leiden dus sowieso een veel minder luchtvervuling. Bovendien zijn motoren op gas aanzienlijk stiller dan dieselmotoren.

Bovendien loopt er in Leiden een proef met biogas. Dat gas ontstaat dagelijks bij de waterzuiveringsinstallaties en het wordt tot nu toe grotendeels ongebruikt afgefakkeld. Er rijdt op dit moment één busje op biogas door Leiden. De SP pleit ervoor om het biogas tot op de laatste liter te gebruiken. Naar schatting is er voor negen miljoen autokilometers per jaar aan biogas in Leiden beschikbaar. Er is dus nog veel meer winst voor het milieu te behalen!

Nota van SP nog niet helemaal uitgevoerd

Julian van der Kraats SP LeidenIn 2008 schreef de SP de nota 'Stadsparkeerplan 2010 – 2014, naar een schone en milieuvriendelijke stad', met een vijf puntenplan om het het Stadsparkeerplan nog beter voor onze stad in te zetten. Van dat plan is nu ongeveer de helft gerealiseerd. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “De raad heeft unaniem ingestemd met de plannen, dus ooit moeten ze in zijn geheel worden uitgevoerd. Wat er tot nu toe is gebeurd is natuurlijk hartstikke goed, maar het heeft wel enorm lang geduurt. Als de SP na de verkiezingen in het college komt zal ik er persoonlijk op toezien dat ook de andere helft van de plannen zo snel mogelijk wordt uitgevoerd”.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier