h

Geen ringweg door De Kooi!

27 september 2012

Geen ringweg door De Kooi!

Gisterenavond werd bekend dat de VVD, in navolging van de SP, geen steun zal geven aan een ringweg via de Zeeheldenbuurt en De Kooi. De VVD ziet in dat er niet genoeg draagvlak is voor deze variant en dat eraan verder werken geen zin heeft. De SP is dolgelukkig. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “Geweldig nieuws voor De Kooi en de Zeeheldenbuurt! Tegelijk ook goed voor de hele stad. Het is goed dat het gezond verstand uiteindelijk zegeviert. En dit is een belangrijk moment voor de democratie. Er wordt verder gekeken dan de volgende verkiezingen en er wordt geluisterd naar de mening van de omwonenden. We voorkomen hiermee dat er weer jaren gewerkt wordt aan en project dat er uiteindelijk toch niet komt, althans niet in deze vorm.”

Zeer slecht besluit voorkomen

Vorige week maakte de SP bekend tegen het kaderbesluit voor de RWO te zullen stemmen. Van der Kraats: “Een ringweg door een woonwijk is een hele onverstandige besteding van zo veel geld. Verkeerskundig kan het dan wel enige voordelen hebben voor het centrum, maar dat weegt bij lange na niet op tegen het feit dat je een wijk opscheept met heel veel extra uitlaatgassen. Een woonwijk, een kinderrijke wijk, een wijk met veel scholen. En juist midden tussen die scholen komt de ringweg boven.”


Een overzicht van het traject, met in oranje de gewijzigde wegen en de plekken waar er gesloopt moet worden. Het kaartje ligt op zijn kant ten opzichte van kaarten met het noorden boven, het noorden is hier rechts op het plaatje. U ziet uiterst links de kruising Hoge Rijndijk - Kanaalweg, uiterst rechts de kruising Willen de Zwijgerlaan - Sumatrastraat.

De Sumatrastraat, waar nu dus geen ringweg komt.De Sumatrastraat, waar nu dus geen ringweg komt.
Kort geleden was er een werkbezoek aan De Kooi. Aan de hand van de tekeningen die de gemeente heeft verstrekt, had een ingenieur de 'luchtgaten' uitgetekend in krijt op de grond. Op de achtergrond van de eerste foto ziet u het muurtje van de speelplaats van het kinderdagverblijf. Beide foto's tonen de huidige Sumatrastraat.

Van der Kraats: “De 'parkachtige' omgeving die de Sumatrastraat zou moeten worden is in feite niet meer dan een aantal groenstroken, aan weerszijde omgeven door ventwegen voor al het wijkverkeer (van en naar de scholen, onder andere), en onderbroken door schoorstenen, of eufemistisch gezegd, 'luchtgaten' van 20 bij 11 meter, met een twee meter hoge muur eromheen, op een meter of 5 van de gevels. En de Zeeheldenbuurt ziet de rust van haar enige parkje zwaar aangetast door het lawaai van het vele autoverkeer. Wat ons betreft is daarmee deze variant als onmogelijk afgevallen.”

Voor de SP is er nog een belangrijke reden om dit besluit niet te willen nemen. Van der Kraats: “Het is nu al duidelijk dat dit besluit de volgende verkiezingen niet zal overleven. Als het na de verkiezingen weer teruggedraaid wordt, dan hebben we wel ontzettend veel geld verspild. Ruim 28 miljoen euro aan plan- en verwervingskosten! Weer zou deze gemeente dan ontzettend veel plankosten gemaakt hebben, weer zouden op het laatste moment van mening veranderen, en weer is er dan jarenlang eigenlijk niets anders gebeurd dan dat er veel, heel veel geld verspild is.”

RWO via woonwijken definitief van de baan

Kort nadat de VVD bekend had gemaakt het tracé door De Kooi niet langer te steunen, maakten D66 en CDA bekend hetzelfde te willen doen. Daarop heeft vanochtend het college van burgemeester en wethouders besloten het voorstel in te trekken. Het voorstel zal dus ook niet in de vakcommissie van vanavond behandeld worden en niet in de raad van 9 oktober.

Gemeente werkt verder aan ringweg via Leiderdorp

De coalitie van D66, VVD, SP en CDA heeft afgesproken een ringweg aan te leggen tussen Leiden Lammenschans en de Willem de Zwijgerlaan. Nu de optie via de Sumatrastraat van de baan is, blijft alleen de optie via Leiderdorp over. Ook de PvdA steunt deze optie.

In een ver verleden is een optie met een lage brug over de Zijl door Leiderdorp afgewezen. Ook een versie met een tunnel onder de Zijl kon op te weinig enthousiasme rekenen.

Onlangs kwam een Leidse bruggenarchitect met een nieuw plan, met een hoge brug naar de Leiderdorpse Zijldijk. Op verzoek van de SP en een groot aantal andere partijen is de gemeente begonnen deze variant te onderzoeken, en te overleggen met Leiderdorp. Inmiddels heeft Leiderdorp een eerste reactie gestuurd, die kunt u hier downloaden. Van der Kraats: “De eisen van Leiderdorp zijn niet onredelijk. Het zal misschien even duren maar daar moet uit te komen zijn.”

De RWO3.0, met een hoge brug over de Zijl naar Leiderdorp.
De RWO3.0, met een hoge brug over de Zijl naar Leiderdorp. © Syb van Breda & Co., Architects

De nieuwe variant van de RWO, RWO 3.0 geheten, heeft een aantal belangrijke wijzigingen ten opzichte van eerdere varianten. Het belangrijkste verschil is de hoge brug die in plaats komt van de tunnel. De brug is zo hoog dat de beroepsscheepvaart er ongehinderd onder door kan. Een ander belangrijk verschil is een ongelijkvloerse kruising met de Hoge Rijndijk. Daarmee is dat kruispunt veel minder een probleem dan in eerdere versies, al heeft deze variant wel weer zijn eigen nadelen.

Blik vanuit het noorden op de ongelijkvloerse kruising.
Blik vanuit het noorden op de ongelijkvloerse kruising. © Syb van Breda & Co., Architects

Ook nieuw is een megarotonde in Leiderdorp, in plaats van de kruising Engelendaal – Willem de Zwijgerlaan. De ringweg loopt bovendien helemaal langs het water tot aan de brug, in plaats van via de Rietschans. Dat biedt Leiderdorp meer mogelijkheden om de 'ROC-locatie' te herontwikkelen.

U kunt hier een brochure van Syb van Breda & Co. Architects downloaden met meer informatie over de RWO 3.0.

Van der Kraats: “Het is nu zaak om goed te luisteren naar wat Leiderdorp wil. Als we samen werken moet er een werkbare oplossing uit kunnen komen”.

SP stemt niet in met Ringweg door De Kooi(Nieuwsbericht SP Leiden, 19 september 2012)
SP kritisch over Ringweg Oost onder Sumatrastraat (Nieuwsbericht SP Leiden, 10 april 2012)
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier