h

Onvrijwillige verlenging Startwerklocatie niet acceptabel voor wethouder

9 juli 2013

Onvrijwillige verlenging Startwerklocatie niet acceptabel voor wethouder

Vorige week meldde de Leidse SP dat veel mensen langer dan 6 weken verplicht werden te werken op de Startwerklocatie (SWL). Dat is in strijd met raadsafspraken, en daarom vroeg SP-raadslid Louk Rademaker om opheldering. Vandaag bevestigt wethouder De Haan dat inderdaad mensen langer dan 6 weken werken. Één iemand werd daartoe gedwongen, en dat vindt wethouder De Haan ook niet acceptabel. “Elke onvrijwillige overschrijding van de 6 weken SWL is niet in overeenstemming met beleid en overschrijding van de 6 gewerkte weken SWL kan alleen expliciet vrijwillig,” aldus wethouder De Haan. Door de vragen van de SP krijgen werklozen vanaf nu expliciet te horen dat het werk niet langer dan 6 weken mag duren. Rademaker: “Het is goed dat de wethouder aan de slag gaat met onze kritiek. Immers: het werk op de Startwerklocatie mag niet verworden tot een bezigheidstherapie zonder eind.”

Uit de antwoorden van de wethouder blijkt dat er dit jaar 11 mensen waren die langer dan 6 weken op de SWL werkten, op een totaal van 90 afgesloten trajecten. Op één geval na gebeurde dit vrijwillig, maar dat staat niet zwart op wit. Het toezicht op de vrijwilligheid wordt daarom nu beter georganiseerd, en de gemeenteraad krijgt elk kwartaal hierover een rapportage.

SP-raadslid Louk Rademaker: “De afspraken rondom de Startwerklocatie worden hopelijk vanaf nu wel goed nageleefd. Dat neemt niet weg dat de SP forse kritiek heeft op de SWL. De belangrijkste reden waarom mensen geen werk vinden is, omdat er geen werk is. Schroefjes in een doos doen verandert daar niets aan.”

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389
SP trekt aan de bel om te lang werk in Startwerklocatie (1 juli 2013)
Download hier de brief van de wethouder.

U bent hier