h

Stadsparkeerplan krijgt vaste plek in Leiden!

2 april 2009

Stadsparkeerplan krijgt vaste plek in Leiden!

Eindelijk, na 15 jaar, na honderdduizenden bezoekers naar hun bestemming gebracht te hebben, krijgt de Stichting Stadsparkeerplan Leiden een vaste plek. De gemeente heeft overeenstemming bereikt met de eigenaar van de grond van het Haagwegterrein, NS-dochter La Linea. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “De Leidse winkeliers, restaurateurs en musea hebben het Stadsparkeerplan keihard nodig. Het is fantastisch dat de politiek het Stadsparkeerplan na al die jaren een vaste plek in de stad gunt!”

Eerder presenteerde de SP een nota over de toekomst van het Stadsparkeerplan. Dat leidde tot een vijfpuntenplan dat door de hele raad werd gesteund. Punt nummer één was dat het Stadsparkeerplan een vaste plek moest krijgen aan de Haagweg, en dat is nu gebeurd. Wethouder Witteman (PvdA) kon het eens worden met La Linea, en heeft het terrein waar het Stadsparkeerplan nu zit gekocht voor 4 miljoen euro. Het gedeelte dat nu braak ligt wordt door La Linea bebouwd met woningen. In eerdere plannen zou het hele Haagwegterrein vol woningen worden gezet, wat het einde van het Stadsparkeerplan zou hebben betekend. Bij de presentatie van de overeenkomst werd nog gesteld dat die ‘tot rond 2022’ zou gelden, maar het contract is zo opgesteld, dat het Stadsparkeerplan er zo lang kan blijven zitten als de gemeente wil.

Werk nog niet gedaan

De overige punten van het plan zijn nog niet, of slechts gedeeltelijk gerealiseerd: de busjes op schoon biogas, medegebruik van nieuwe parkeergarages, en het Stadsparkeerplan voor werknemers. En er kan al snel een probleem ontstaan als het Stadsparkeerplan haar locatie bij het Groenoordhallenterrein moet verlaten. Maar de hele gemeenteraad staat achter de plannen, dus uiteindelijk zullen die wel gerealiseerd worden.

SP toch niet helemaal tevreden

De SP had liever meer plaatsen gezien op het Haagwegterrein. Een eerder voorstel van de SP om niet een nieuwe garage te bouwen bij de Morspoort, maar om een parkeerdek te bouwen op het Haagwegterrein werd niet gesteund.

Het besluit dat de gemeenteraad afgelopen dinsdag van wethouder Witteman voorgesteld kreeg was bovendien nogal slordig. Daardoor was de behandeling in de raad onnodig rommelig. De meeste problemen waren er rond het vinden van zoveel mogelijk plekken, want, zoals de plannen er uitzagen, zou het Stadsparkeerplan een aantal plekken kwijtraken, zelfs na allerlei kunst- en vliegwerk om toch zo veel mogelijk plekken te realiseren.

De VVD verwoordde het zo: “Het lijkt wel alsof er vergeten is dat er een nieuwe weg in de plannen zit [de toegangsweg naar de nieuwe huizen, die ten koste gaat van een deel van de parkeerplaatsen op het Haagwegterrein, red.], en dat er nu alsnog parkeerplaatsen bijgezocht moeten worden”.

De wethouder zelf had eerder een nogal onhandig voorstel gedaan om toch genoeg plekken te realiseren: hij had gezegd dat hij de zogenaamde ‘metselloods’, behorend bij atelier-complex Haagweg 4, wilde gaan gebruiken voor het Stadsparkeerplan. De SP wees er toen op dat daar al jaren ambachtelijke steenhouwers inzitten, en dat de loods onder het project Haagweg 4 valt. De wethouder bleek dat tijdens die vergadering helemaal niet te weten. Uiteindelijk is het gelukkig toch goed gekomen.

De ChristenUnie wees op 90.000 euro die nog niet verwerkt waren in de plankosten. En zo waren er nog wat ‘details’.

Van der Kraats: “De manier waarop dit besluit genomen werd verdiende weer eens niet de schoonheidsprijs. Maar over 20 jaar weet niemand dat meer, maar dan heeft Leiden wel nog steeds profijt van dit succesvolle initiatief!”

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier