Ook Leiderdorp wil vuilnisophaal niet privatiseren
Ook Leiderdorp wil vuilnisophaal niet privatiseren
In Leiderdorp speelt hetzelfde als in Leiden: het college van Burgemeester en Wethouders wil het ophalen van het huisvuil privatiseren. Tijdens de raadsvergadering in Leiderdorp van gisteravond diende GroenLinks echter een motie in om dat niet te doen. De motie werd unaniem door de raad aangenomen. Daarmee komt de Leidse coalitie van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks nog meer alleen te staan met hun wens de vuilnisophaal en het beheer van de openbare ruimte in de uitverkoop te doen.
Leiderdorpse raad wél verstandig
In tegenstelling tot een ruime meerderheid van de Leidse politiek wilde de Leiderdorpse raad wél inhoudelijk kijken naar de voor- en nadelen van privatiseren. De belangrijkste voor- en nadelen worden dan ook genoemd in de motie die is aangenomen. De tekst van de motie luidde als volgt:
De Raad geeft het college de volgende bedenkingen mee:
Regionale samenwerking heeft als doel:
- het realiseren van een aanzienlijke kostenbesparingen voor de gemeente Leiderdorp en/of
- het realiseren van een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van de door Leiderdorp af te nemen producten of diensten en/of
- het verminderen van risico’s voor de gemeente Leiderdorp;
De Raad is van mening dat:
- de vuilnisophaaldienst van de gemeente Leiderdorp op dit moment goed loopt en de burger zeer tevreden is
- de tarieven voor afvalinzameling in Leiderdorp de laagste zijn in de regio
- er voor de ambtenaren die overgaan sprake is van een zeer ingrijpende verandering van de werksituatie en mogelijk de arbeidsvoorwaarden
- regionale samenwerking geen doel op zich is
- het voorspelde financiële voordeel zeer gering is.
De raad spreekt de wens uit dat Leiderdorp zich niet aansluit bij de NV BOR en gaat over tot de orde van de dag.
Privatisering doel op zich
In Leiden lijkt het privatiseren en verkopen van van alles en nog wat een doel op zich te zijn voor het college van Burgemeester en Wethouders. De SP probeert al tijden om de discussies over alle privatiseringsplannen over problemen en oplossingen te laten gaan. Dat wil er bij dit college echter niet in. Voor de vakantie diende de SP nog een motie in om dat te veranderen, en die werd door een meerderheid van de raad ook gesteund. Maar onlangs werd bekend dat het college geen gehoor wenst te geven aan die motie. Daarover volgt later meer nieuws.
Leids college steeds meer alleen
Naast de Leiderdorpse raad vindt het Leidse college tegenover zich:
- de ambtenaren om wie het gaat: de medewerkers van 16 onderdelen van de gemeente waaronder de reiniging, het groenbeheer, het beheer van wegen, water en riolering enz.
- de vakbonden
- de Ondernemingsraad (OR) van de gemeente Leiden en die van Leiderdorp die beiden een negatief advies gegeven hebben.
- de SP, D66 en Leefbaar Leiden
Daarnaast is er nog een onafhankelijke rapportage die de OR heeft laten maken, die gehakt maakt van de plannen.
De enige steun die het college nog heeft is van de collegedragende partijen, de PvdA, VVD, CDA en GroenLinks, aangevuld met de ChristenUnie.
SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “Dit college staat met zijn rug naar Leiden, zelfs naar de eigen ambtenaren wordt niet geluisterd. In plaats van de problemen in samenwerking op te lossen, kiezen ze er voor middels machtspolitiek hun eigen privatiseringsagenda door te zetten. Maar het zal ze niet lukken om de openbare ruimte van Leiden te privatiseren. Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 voor de deur laten deze partijen iedereen weer eens zien dat er snel verandering van stadsbestuur moeten komen.”
Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, 071-5215130