h

Leiden groen en duurzaam

18 maart 2012

Leiden groen en duurzaam

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag een heel belangrijk besluit genomen: het vaststellen van de Duurzaamheidsagenda, de grote lijnen van het beleid om Leiden groener en duurzamer te maken. Er worden vijf duidelijke prioriteiten vastgesteld voor de komende jaren:

  • Energiebesparing in bestaande bouw
  • Duurzame lokale energie-opwekking
  • Afvalscheiding en duurzame verwerking
  • Duurzame mobiliteit
  • Het Singelpark en de verbindingen met het groen in de regio

Op elk van deze terreinen moet binnen drie jaar grote vooruitgang zijn geboekt. SP-raadslid Julian van der Kraats: "Met deze duurzaamheidsagenda zetten we hele grote stappen. We zijn er erg trots op dat Leiden echt kiest voor een groene en duurzame toekomst!".

De Duurzaamheidsagenda is geen papieren tijger. Door de 'NUON-gelden' en de beslissing die duurzaam te besteden, kunnen de plannen ook echt omgezet worden in realiteit. In 2009 zijn de aandelen NUON die de gemeente Leiden had verkocht aan het Zweedse Vattenfall. De nieuwe Leidse coalitie met de SP heeft besloten om wat er op dat moment over was van de opbrengst 'duurzaam' te besteden. Het geld mag dus niet gebruikt worden om gaten in de begroting te vullen, maar mag alleen besteed wordt aan zaken waar Leiden op de lange termijn iets aan heeft. In het coalitie-akkoord is afgesproken dat dertig procent, ongeveer veertien miljoen euro, besteed wordt aan duurzaamheid en groen.

Er zijn dus een aantal concrete prioriteiten gekozen. De eerste is isolatie van bestaande woningen. De SP vind dat een heel belangrijk punt. Door isolatie van woningen is namelijk de meeste milieuwinst te behalen omdat het om zulke grote hoeveelheden energie gaat. Maar isolatie is ook heel belangrijk om woonlasten omlaag te brengen en om een eind te maken aan ongezonde situaties in oude huizen.

De tweede prioriteit is lokaal duurzame energie opwekken. Ook een enorm belangrijk punt, iets waar heel veel milieuwinst te behalen valt. Het gaat hierbij om onder meer zonnecellen, geothermie en biogas. Er zijn veel bedrijven en organisaties die graag aan de slag gaan met schone energie (of dat zelfs al doen). Als de gemeente helpt, kunnen veel projecten in een stroomversnelling komen.

De derde prioriteit is 'duurzame mobiliteit'. Daaronder valt onder andere het gebruik van biogas en elektriciteit in voertuigen door overheden, bedrijven en inwoners. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar voorkomt ook veel lokale vervuiling. Zie ook dit artikel op deze website over het nieuwe groen gas-tankpunt bij het Stadsparkeerplan. Ook het ondersteunen van het Duurzaam Mobiliteits Centrum hoort daarbij.

De vierde prioriteit is het groen (de natuur) in en om Leiden. Het Singelpark is een heel belangrijk onderdeel natuurlijk, maar ook (groene) verbindingen met de natuur om Leiden heen. Dat maakt het niet alleen mogelijk om leuke ritjes of wandelingen te maken door het groen naar het groen, maar het is ook goed voor de biodiversiteit. Het biedt meer mogelijkheden voor planten en dieren om zich te verplaatsen.

De vijfde prioriteit is afvalscheiding en duurzame verwerking. Belangrijk daarbij is dat binnen enkele jaren de contracten met de vuilverwerker van Leiden e.o. aflopen. Dat biedt de mogelijkheid om niet alleen een voordeliger, maar ook een 'groener' contract af te sluiten. Ook valt er veel winst te halen bij de inzameling zelf. De SP deed daar samen met andere partijen onlangs nog een voorstel voor.

De komende jaren worden de plannen omgezet in realiteit. Hoe het ermee staat zal vanaf nu ook terug te vinden zijn in de begrotingen en jaarrekeningen van de gemeente. Van der Kraats: "Wij kunnen niet wachten. Met deze duurzaamheidsagenda zullen heel veel van de zaken gerealiseerd worden die wij al jaren in ons verkiezingsprogramma hebben staan. We zijn heel blij dat Leiden voorop wil lopen, want een beter milieu begint bij jezelf!"

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel. 06-15042822

U bent hier