h

Nieuwe overeenkomst over RGL

7 februari 2008

Nieuwe overeenkomst over RGL

Nee dus!Op donderdag 7 februari wordt er vergaderd over een nieuwe deal tussen de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland over de RijnGouweLijn. Het college van PvdA, VVD, CDA en GL wil afspraken met de provincie over hoe de RGL door de Leidse binnenstad zou moeten lopen, in weerwil van het RGL-referendum. De oppositie in de gemeenteraad (SP, D'66, CU, SLO en LL) stellen een heel andere deal voor. De Stichting Openbaar Vervoer op Maat (STOOM) is zwaar teleurgesteld in het feit dat de gemeente door de knieën wil gaan voor de provincie. Ook de Fietsersbond heeft per brief zijn teleurstelling geuit.

Alternatieve overeenkomst

Eerder al berichtte de SP over de overeenkomst die de gemeente en de provincie willen sluiten. Deze overeenkomst gaat lijnrecht in tegen het RGL-referendum. Het plan is om een onderzoek te doen, dat de gemeente Leiden ongeveer 450.000 euro gaat kosten, naar hoe de RGL door de binnenstad zou moeten. De coalitiepartijen verschuilen zich daarbij achter de zogenaamde 'doorzettingsmacht' van de provincie, en achter het feit dat ze 'geen ruzie willen met de provincie'.

De politieke partijen die nu in de oppositie zitten vinden dat geen geloofwaardige redenen om het referendum te negeren, en stellen daarom een alternatieve overeenkomst voor. In deze overeenkomst, die u hier kunt downloaden, wordt de bestaande overeenkomst met de provincie opgezegd, en wordt er weer verder gepraat over beter OV in de Leidse regio, op basis van het bestaande gemeentelijke verkeers- en vervoersplan. In dat plan komt de RGL niet voor.

STOOM en Fietsersbond

De Stichting Openbaar Vervoer op Maat speelt al jaren een belangrijke rol in het hele RijnGouweLijn-verhaal. Zij ontmaskerden vele veel te rooskleurige rapporten over de RGL, en zij hebben keer op keer gewezen op de fout van het hele idee van een sneltram dwars door de binnenstad, en op de mogelijke alternatieven. STOOM heeft het stadsbestuur per brief laten weten diep teleurgesteld te zijn in de voorgestelde overeenkomst. Ze kondigen aan niet mee te doen met werkbijeenkomsten over de Hooigracht/Langegracht-route, omdat zij vinden dat het huidige gemeentebestuur het democratische mandaat mist om dat aan burgers te vragen, na het verraad van het referendum.

Ook de Fietsersbond is al lang actief bezig met de RGL. Zij roepen de gemeenteraad op zich aan hun belofte te houden, dat de RGL niet ten koste zou gaan van de verkeersveiligheid in de stad. Ze wijzen erop dat de gevolgen voor de verkeersveiligheid nog niet helemaal bekend zijn, omdat belangrijke plekken en routes nog helemaal niet zijn onderzocht. Verder wijzen zij erop dat de overeenkomst die de coalitiepartijen willen sluiten, in strijd is met het referendum.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier