h

Voor een Sociale Volkshuisvesting: stem SP!

26 februari 2010

Voor een Sociale Volkshuisvesting: stem SP!

De Federatie Leidse Huurdersorganisatie Leiden (FHLO) heeft vorige week 14 vragen over een goed woonbeleid gesteld aan de Leidse politiek. Vandaag beantwoordt SP-raadslid Louk Rademaker als eerste alle 14 vragen. Rademaker: “Alleen de SP strijdt consequent tegen sloop, voor meer betaalbare nieuwbouw en voor meer rechten van huurders. Op 12 van de 14 vragen van huurdersorganisaties heeft de SP de laatste jaren acties ondernomen. Huurders in Leiden stemmen daarom op de SP!”

In de campagnefilm van de SP wordt werk gemaakt van betaalbare woningen! Zie de campagnefilm op Youtube.

De SP is ook de enige partij met een visie op de volkshuisvesting in Leiden. In januari 2008 presenteerde SP-raadslid Louk Rademaker de ‘Sociale Woonvisie’. Daarin staat wat de SP wil gaan doen aan de betaalbare volkshuisvesting in Leiden. Een groot deel van de Sociale Woonvisie wordt samengevat in de 14 vragen van de FHLO.
In haar oproep vragen de huurdersorganisaties:

1. Voldoende woningen voor lagere en lagere middeninkomens
In september 2009 heeft de gemeenteraad van Leiden besloten dat het aantal betaalbare woningen in Leiden moet verminderen. Tot 2014 moeten er 900 sociale huurwoningen gesloopt worden, tegen slechts 450 betaalbare nieuwbouw. Ook worden nog eens honderden woningen verkocht en geliberaliseerd. Alleen de SP, Leefbaar Leiden en de Stadspartij Leiden Ontzet stemden tegen deze plannen. Het voorstel van SP-raadslid Louk Rademaker, dat het aantal betaalbare woningen in ieder geval niet mag afnemen werd verworpen door de PvdA, GroenLinks, VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Lees verder…
De SP is ook voorstander van inkomensgrenzen in het woonruimteverdelingssysteem van Woonzicht. Zonder inkomensgrenzen kunnen betaalbare woningen verhuurd worden aan rijke mensen, en dat is niet de bedoeling. Het invoeren van de inkomenseis is één van de aanbevelingen van het klachtenrapport over Woonzicht dat de SP heeft gemaakt. Lees verder…

2. Bij nieuwbouwprojecten meer huurwoningen tot de aftoppingsgrens
In de Sociale Woonvisie rekent de SP uit dat iedereen tot een modaal inkomen afhankelijk is van de sociale sector. Daarom moet bij nieuwbouwprojecten de helft van de woningen ook echt in de sociale sector zitten. Daarvan moet natuurlijk een deel tot aan de aftoppingsgrens zitten. Lees verder…
De SP heeft bij twee grote nieuwbouwplannen, in Groenoord en het Kooiplein, voorgesteld om meer betaalbare woningen te bouwen. Dankzij SP-inzet komen er circa 110 extra betaalbare nieuwbouwwoningen in Leiden-Noord. Lees verder…

3. Meer kansen voor starters door kantoren te herbestemmen
In januari 2005 besprak de Provinciale Staten de Woonvisie voor heel Zuid-Holland. SP-Statenlid Peter Romijn diende een voorstel in om provinciale subsidie te geven voor het verbouwen van leegstaande kantoren tot starterswoningen. Dat voorstel werd met algemene stemmen aangenomen. Nu nog de kantoren verbouwen! Lees verder…

4. Eerst bouwen en dan pas slopen
De druk op de sociale huurmarkt is zo groot dat slopen nu niet verstandig is. Daarom was de SP de laatste vier jaar in actie tegen de sloopplannen in de Tuinstadwijk, Oude Kooi, Zuidhoven, Haagwegkwartier en de Alexanderstraat. Voor al het nieuws over deze wijken, zie het Dossier Volkshuisvesting. Lees verder…

5. Geen huurhamonisatie voor ouderen
In 2008 heeft SP-raadslid Louk Rademaker dit voorgesteld aan Marjo Visser, directeur van de Sleutels. Zij heeft er sindsdien niets mee gedaan. De SP blijft echter aandringen bij woningcorporaties dat ouderen die naar een kleinere woning willen verhuizen geen huurverhoging moeten krijgen.

6. Samenhangende energiemaatregelen bij woningverbetering
In maart 2007 heeft de SP een voorstel ingediend om 15 miljoen uit de “Bestemmingsreserve Herstructurering” te investeren in isolatie. Het doel: alle Leidse huurwoningen moeten dubbel glas krijgen! Het voorstel is aangenomen en sindsdien worden er steeds meer plannen gemaakt voor energiemaatregelen. Lees verder…

7. Invoering van de woonlastenwaarborg
Sinds 2007 pleit de SP voor deze waarborg. Op dit moment lopen te vaak plannen voor energiezuinige maatregelen vast omdat bewoners en corporaties het niet eens kunnen worden over de kosten. Daarom is een woonlastenwaarborg hard nodig.
Zie ook vraag 6.

8. Garanties dat milieumaatregelen mogelijk blijven in gemengde complexen
De SP wil zich graag inzetten voor bewoners van gemengde complexen. De komende jaren zullen steeds meer gemengde complexen erbij komen door verkoop van huurwoningen. De afgelopen vier jaar echter heeft de SP geen initiatieven ontplooid voor gemengde complexen.

9. Stimuleer eigen initiatieven van bewoners en bewonerscommissies
In april 2008 heeft de SP voorgesteld dat bewoners die zelf iets willen in de wijk ook echt budget daarvoor krijgen. Door de druk van de SP hebben bewoners in de Verzetsheldenbuurt de mogelijkheid gekregen om professionele ondersteuning te krijgen bij de renovatie van hun daken. Lees verder… of zie 'Kritiek op renovatie Muldersstraat'.

10. Garanties voor de participatie en zeggenschap van huurders in gemengde complexen
Zie vraag 8.

11. Meer invloed van bewonerscommissies op de Districtsraden
In haar huidige vorm werken Districtsraden niet omdat veel bewoners er nauwelijks invloed op hebben. SP-raadslid Han Dirks heeft in de laatste twee jaar onderzoek gedaan naar de Districtsraden en stelt voor om ze af te schaffen. In plaats daarvan moeten bewoners meer invloed krijgen op gemeentelijk beleid voor hun eigen wijk. Lees verder…

12. Financiële ondersteuning van de FHLO
Sinds 2007 wordt er bezuinigd op de ondersteuning van huurdersorganisaties, en de FHLO in het bijzonder. De SP heeft een eigen “Nota ondersteuning FHLO en Team Wonen” geschreven. Daarin beargumenteert de SP dat de FHLO op jaarbasis 107 duizend euro subsidie moet krijgen. Lees verder…

13. Meer aandacht voor huurders in de particuliere sector
Toen de SP in 2006 in het college plaats nam, was in het coalitieakkoord opgenomen dat er een Leids Huurteam moet komen. Dat huurteam zou huurders in de particuliere sector moeten helpen. In 2007 heeft de SP hierover een concreet plan ingediend in haar “Nota ondersteuning FHLO en Team Wonen”. Lees het coalitieakkoord (PDF, zie pagina 14). Lees de Nota ondersteuning FHLO en Team Wonen.

14. Beperken leegstand bij de verkoop van sociale huurwoningen
In de Opaalstraat liet corporatie Portaal woningen leegstaan in afwachting van verkoop. De SP sprong er meteen bovenop en riep op 29 maart 2009 het stadsbestuur ter verantwoording. Sindsdien controleert de gemeente beter of woningen niet onterecht leegstaan. Lees verder…

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier