h

Nieuws, februari 2014

28 februari 2014

Onze topkandidaten, nr. 2: Julian van der Kraats

Julian van der Kraats van de SP.In de aanloop naar de verkiezingen van 19 maart presenteert de Leidse SP haar nieuwe kandidaten. Vandaag is dat nummer 2 op de lijst, Julian van der Kraats (37 jaar). Julian is sinds 2006 verkeerswoordvoerder voor de Leidse SP, en hij heeft daarbij vele successen geboekt: het stoppen van de RijnGouweLijn en in plaats daarvan een kwartiersdienst tussen Leiden- Utrecht Centraal en een netwerk van vrije busbanen. Ook geldt tot zijn successen de stichting van het Duurzame Mobiliteits Centrum aan de Haagweg, met busjes op biogas en nog veel meer milieuvriendelijk vervoer. In 2013 is hij verkozen tot raadslid van het jaar voor de manier waarop hij mensen bij de politiek betrekt en voor zijn inzet tegen een ringweg door de Kooi. Julian heeft filosofie gestudeerd in Leiden en is daarnaast gediplomeerd fietsenmaker. Momenteel werkt hij als ICT-er voor de Universiteit Leiden. Hij is alleenstaand en heeft een dochter.

Lees verder
27 februari 2014

SP ondersteunt manifest Leidse huurdersorganisaties

SP ondersteunt manifest Leidse huurdersorganisatiesDe Leidse fractie van de SP is het van harte eens met het manifest van Leidse huurdersorganisaties (FHLO). Zij verzetten zich net als de SP tegen de stijgende armoede onder Leidse huurders, mogelijk gemaakt door het woonakkoord van PvdA, VVD, D'66, ChristenUnie en SGP. Voor de SP is het onaanvaardbaar dat het aantal betaalbare woningen in Leiden sterk afneemt en dat Leidse huurders steeds meer huur moeten betalen voor slechter onderhouden woningen. Deze situatie moet gestopt worden. Daarom staat de SP zij aan zij met alle Leidse huurders, in de strijd voor meer betaalbare woningen in Leiden. Het manifest van de Leidse huurdersorganisaties onderstreept de noodzaak daarvan.

Lees verder
27 februari 2014

Wantoestanden door bureau's voor kamer bemiddeling in Leiden aan banden gelegd

De SP-fractie kan van harte instemmen met de verordening die door het college van B&W is opgesteld, om de bestaande problemen bij kamerverhuur op te lossen. Gelet op bestaande tekort aan kamers en appartementen voor jongeren en studenten in Leiden, gaat daarbij veel mis. Bemiddelaars berekenen vaak hoge kosten, terwijl het niet duidelijk is wat zij daarvoor doen. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen roemde de inzet van de ChristenUnie, initiatiefnemer van de motie die heeft geleid tot de verordening. In de toekomst moeten bemiddelaars een vergunning hebben om te mogen bemiddelen, een duidelijke administratie voeren en zijn zogenaamde all-in contracten niet langer toegestaan in Leiden.

Lees verder
27 februari 2014

Onze topkandidaten, nr. 3: Han Dirks

Han Dirks van de SP.In de aanloop naar de verkiezingen van 19 maart presenteert de Leidse SP haar nieuwe kandidaten. Vandaag is dat nummer 3 op de lijst, Han Dirks (28 jaar). Han (28) is als jurist gespecialiseerd in staats- en bestuursrecht en rechtsfilosofie. Han combineert zijn juridische kennis met de praktijk van de lokale politiek in de gemeenteraad. Hij is al acht jaar actief binnen de Leidse SP-fractie en houdt zich vooral bezig met onderwerpen die te maken hebben met wonen en ruimtelijke ordening. Han helpt Leidenaren bij hun strijd voor het behoud en de renovatie van hun woning, bijvoorbeeld in de Zeeheldenbuurt, de Kooi en de Tuinstadwijk.

Lees verder
26 februari 2014

Politiek café met Hein de Haan: Zorg voor de Stad

Op vrijdag 28 februari komt architect Hein de Haan, voormalig docent aan de Technische Universiteit Delft, naar het politieke café van SP Leiden in de Marnixstraat 18. Hij zal onder meer spreken over woningprogrammering, stedelijke vernieuwing en de omzetting van lege kantoorpanden naar woningen. Het programma begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.
Aalmarktproject, hoogbouwplan bij Leiden Centraal, sloop in de Zeeheldenbuurt en de Kooi, leegstand en de trieste aanblik van 56 dichtgespijkerde huizen aan de Waardgracht. Huren die de pan uit rijzen, een slinkende voorraad sociale woningen, kamernood en huisjesmelkers voor studenten. Niet alles op woongebied is even prettig geregeld in Leiden.
Wat wenst Hein de Haan voor de stad? "Op het gebied van stedelijke vernieuwing wens ik een veel wijzer bestuur, dat er gestopt wordt met grootschalige sloop en dat de regie over de vernieuwing terug komt bij democratisch gecontroleerde instanties.”
 © Ina de LizerFoto: © Ina de Lizer

Lees verder
26 februari 2014

Speerpunt de Kunst presenteert: Inside Job

Inside Job bij de Leidse SP.Moe van het campagnevoeren voor de goede zaak? Kom naar de film bij SP Leiden en raak weer geïnspireerd.
Op vrijdag 7 maart wordt in het politiek café van de SP Leiden de indrukwekkende documentaire Inside Job gedraaid. Een Oscarwinnaar. Het programma begint om 20.00 uur in de Marnixstraat 18, de zaal is open vanaf 19.45 uur.
Inside Job legt genadeloos bloot waaraan we de huidige, slepende economische crisis te danken hebben: het neoliberalisme. Het begon allemaal in 2008 met de financiële crisis in Amerika. Deregulering, roofleningen, derivaten, bonussen, perverse prikkels, machtsmisbruik en graaicultuur – de film legt het allemaal in heldere bewoordingen uit. Dat tientallen miljoenen mensen hun spaargeld, baan en huis kwijtraakten was geen toeval. Het was eerder een bankoverval, gepleegd van binnenuit.

Lees verder

Pagina's

U bent hier