h

Nieuws uit 2013

19 december 2013

Geen gedwongen ontslagen bij de WIW dankzij voorstel SP

De gemeenteraad heeft besloten dat er geen gedwongen ontslagen komen van de vijf ‘overgebleven’ WIW-medewerkers. Dat zijn mensen die nu al langer dan 10 jaar een vast dienstverband hebben bij de DZB, en allemaal dicht tegen hun pensioen aan zitten. Omdat de WIW-wet afloopt stelde wethouder De Haan voor deze mensen te ontslaan. Na een oproep van de Ondernemingsraad van de DZB om dit niet te doen, diende SP-raadslid Louk Rademaker een voorstel in om niet over te gaan tot gedwongen ontslagen. Na een spannend debat kreeg het SP-voorstel een meerderheid van GroenLinks, de Stadspartij, Leefbaar Leiden, Partij voor de Dieren, en een deel van D66 en een deel van de PvdA. Rademaker (SP): “Een groot succes, daarmee is ontslag voorkomen!”

Lees verder
19 december 2013

Eindelijk gelukt: miljoenen besparen op huisvuil en GFT

De SP wijst er al jaren op dat de gemeente Leiden miljoenen per jaar te veel betaalt voor de verwerking van huisvuil en GFT. SP-gemeenteraadslid Julian van der Kraats: “We hebben er keer op keer op gewezen dat we twee keer te veel betalen in vergelijking met andere gemeentes, wat soms zelfs ongeloof opriep bij andere partijen. Maar juist daarom hebben we erop aangedrongen om de nieuwe contracten, die in 2014 en 2016 ingaan, zorgvuldig in de raad te behandelen, om herhaling te voorkomen. Uiteindelijk heeft wethouder De Wit namens Leiden en een aantal regiogemeentes nieuwe contracten gesloten die Leiden jaarlijks ongeveer 1,8 miljoen euro per jaar schelen! We betalen nu en straks bij elkaar ongeveer 47% minder, én het vuil wordt milieuvriendelijker verwerkt!”

Lees verder
19 december 2013

SP boos over negeren buurt bij herinrichting Transvaal I

Bij het besluit over de Morspoortgarage is op voorstel van de SP en anderen besloten de buurt meteen op te knappen. Er zijn daarvoor samen met de buurt plannen gemaakt. Maar nu de plannen klaar zijn, wil de buurt juist bezwaar maken tegen de plannen! Reden is dat een commissie voor ruimtelijke kwaliteit, TACOR geheten, een streep heeft gehaald door de voorstellen van de buurtbewoners. De SP is daar erg boos over. SP-raadslid Julian van der Kraats: “De raad heeft in 2011 juist gezorgd voor minder regels voor de inrichting van de openbare ruimte. Nu blijkt dat er een nieuwe commissie is die zich er toch weer mee bemoeit, en dat de adviezen van die commissie zelfs zwaarder wegen dan wat de buurt zelf wil! Wij vinden dat echt belachelijk. We hebben met schriftelijke vragen om opheldering gevraagd. In het vervolg daarop willen we op zoek naar een meerderheid voor minder regels voor de inrichting van de openbare ruimte, en meer ruimte voor publieksparticipatie”. Lees hieronder de schriftelijke vragen van de SP.

Lees verder
19 december 2013

Van Gelderen: "VNG laat kwetsbare groepen in de kou staan"

 VNG laat kwetsbare groepen in de kou staanHet resultaat van de onderhandelingen over de persoonlijke verzorging met staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) is ‘uitermate teleurstellend’ en lijkt ‘in niets’ op de resolutie waarmee gemeenten het VNG-bestuur op pad hebben gestuurd. Dat stelt de Leidse wethouder Roos van Gelderen (jeugd, zorg en welzijn, SP) in het blad Binnenlands Bestuur. Zij is niet alleen teleurgesteld, maar vooral ook boos is. De ‘VNG laat kwetsbare groepen in de kou staan en stelt gemeenten voor een onmogelijke opgave’, twitterde Van Gelderen. Ze vraagt zich af of gemeenten dit wel moeten accepteren. In G32-verband gaat de wethouder steun zoeken voor een stevig tegengeluid, zo laat ze desgevraagd weten. ‘Ik kan me niet voorstellen dat Leiden er als enige gemeente zo over denkt.’

Lees verder
19 december 2013

Zonnepanelen actie voor heel Leiden!

Na de succesvolle actie met de plaatsing van zonnepanelen bij 40 huishoudens in de Stevenshof, organiseert de stichting EnergiekLeiden op veler verzoek nu ook een actie voor heel Leiden. De actie loopt tot 1 februari. Tot 22 december kunt u behalve via de website van EnergiekLeiden ook informatie krijgen bij de stand van EnergiekLeiden op de drijvende kerstmarkt in het centrum. EnergiekLeiden heeft opnieuw een goed aanbod uitgezocht met lokale installateurs, waarbij is gelet op prijs, kwaliteit en garantievoorwaarden. Bij aanschaf van een zonnepanelenpakket krijgt u een topmerk zonnepanelen inclusief montage. Bovendien krijgt u €100,- extra korting wanneer u samen met uw buren besluit om zonnepanelen aan te schaffen. Daarnaast kunt u rekenen op 10 jaar garantie op de gehele installatie.

Lees verder
19 december 2013

Buurtbewoners toekomstig Zijlhof tevreden met ondersteuning van de SP

De Leidse gemeenteraad stemt in met het bouwplan voor het huidige Zwartsterrein achter de Zijlsingel en de Waardstraat. Op deze plaats zullen in totaal 10 woningen gebouwd gaan worden. Na een lang proces, de eerste plannen van de ontwikkelaars dateren al uit de vorige raadsperiode, komt er nu gemeentelijke goedkeuring waarin de belangrijkste eis van de omwonenden van dit terrein is ingewilligd. De SP heeft er samen met D66 en andere partijen uit de raad voor gezorgd dat er een 0-meting komt voor alle huizen in de omgeving van het bouwplan. Hierdoor hebben de bewoners zekerheid, dat eventuele schade vergoed zal worden door de ontwikkelaar van het plan. SP-duoraadslid Han Dirks: Uiteindelijk staan ontwikkelaars en omwonenden nu niet meer tegenover elkaar, maar is er sprake van onderlinge toenadering en herstel van vertrouwen. Weer een succes met inzet van de SP!

Lees verder

Pagina's

U bent hier